Nemačka organizacija GIZ organizovala obuku tehničara za upravljanje otpadom 1Foto: Beta/Milan Timotić

Nemačka organizacija GIZ saopštila je danas da je, u saradnji sa komunalnim preduzećem „Čistoća“ iz Novog Sada, organizovala obuku za 60 ljudi angažovanih u sektoru upravljanja otpadom, i istakla da je osam modula obuke za zaposlene na poslovima upravljanja otpadom predato na akreditaciju Agenciji za kvalifikacije.

Vođa globalnih programa „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“ u Srbiji u okviru GIZ Marija Bogdanović istakla je da je svrha programa sa „Čistoćom“ bila da se unapredi znanje, veštine i sposobnosti radnika, odnosno za povećanje bezbednosti i zdravlja na radu, pošto uslovi rada u komunalnoj delatnosti teški i često uključuju specifične opasnosti povezane sa operativnim postupcima na deponiji.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović ocenio je da je važno da se rezultati te aktivnosti pretoče u dokumentaciju za izradu modula u dualnom obrazovanju – tehničar za upravljanje otpadom, pre svega imajući u vidu da javno komunalni sektor u Srbiji zapošljava više od 50.000 radnika.

„Kada govorimo o potencijalu za nova zelena radna mesta u Srbiji, procena je da bi do 2030. godine moglo da se otvori novih 20.000 radnih mesta u kontekstu zelenih poslova“, zaključio je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari