Nemačka privreda pala je u recesiju nakon što su vladini podaci pokazali da je u trećem kvartalu ove godine bruto nacionalni proizvod opao za 0,5 odsto u odnosu na prethodni. Ovo je drugi uzastopni kvartal u kojem je nemačka privreda zabeležila pad, nakon smanjenja od 0,4 odsto u trećem tromesečju. Poslednji put Nemačka je bila u recesiji 2003.

Ovakav rezultat lošiji je od pada za 0,2 odsto, koliko su očekivali mnogi analitičari. U prva tri meseca ove godine privredni rast iznosio je 1,4 odsto. Štaviše, ne očekuje se da će se situacija u ekonomski najrazvijenijoj evropskoj državi popraviti ni u četvrtom kvartalu 2008. Statističari ocenjuju da je glavni uzrok nepovoljnog razvoja vidan pad nemačkog izvoza, koji je tokom proteklih nekoliko godina bio glavni „motor“ privrednog rasta. „Inostrana trgovina, sa snažnim rastom uvoza i slabljenjem izvoza izazvala je pad bruto nacionalnog proizvoda“, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Prema ocenama Ministarstva za ekonomiju potražnja za nemačkom robom na svetskim tržištima opala je za osam odsto u periodu od avgusta do septembra. Mada je unutrašnja privatna i javna potrošnja zabeležila rast u proteklih nekoliko meseci, to nije bilo dovoljno da se nadoknadi gubitak izazvan padom izvoza i nepovoljnijim spoljnotrgovinskim bilansom. Analitičari takođe tvrde da pad cena nafte neće neutralisati negativna kretanja na svetskom i nemačkom tržištu, a povoljne posledice poteza Evropske centralne banke (ECB) o smanjenju kamatnih stopa osetiće se tek naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari