Nemačka će na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, u četvrtak u Briselu, sprečiti pokušaj Rumunije i Bugarske da se priključe šengenskoj zoni slobodnog putovanja, zbog nedovoljnog napretka koji su te zemlje ostvarile u borbi protiv korupcije.


– Ako Rumunija i Bugarska budu insistirale da se o tome glasa, njihov pokušaj će propasti zbog nemačkog veta. Ideja da se postepeno otvaraju granice, prvo u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, takođe nije u igri – rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih za jučerašnji broj magazina Špigel. Rumunija i Bugarska, koje su članice EU od 2007, očekivale su priključenje šengenskoj zoni 2011, ali su se suočile sa protivljenjem Nemačke i Francuske, koje su se kasnije dogovorile o njihovom faznom priključenju zoni slobodnog putovanja.

Holandija je, međutim, bila protiv te ideje pa je proces zaustavljen budući da je za proširenje šengena neophodna jednoglasna odluka ministara unutrašnjih poslova EU. U poslednjem izveštaju EU ocenjeno je da postoji izvestan napredak ali nedovoljan, i da Rumunija i Bugarska treba odlučnije da se suprotstave korupciji, rekao je Fridrih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari