Nemački kancelar putuje u Ukrajinu i Rusiju dok rastu napetosti 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemački kancelar Olaf Šolc putuje u Ukrajinu i Rusiju početkom iduće nedelje u nastojanju da smiri rastuće tenzije.

Zapadni obaveštajni zvaničnici upozoravaju da se bliži ruska invazija na Ukrajinu, a nemačka se pridružila zemljama koje su pozvale svoje državljane da napuste tu zemlju što je pre moguće.

Uoči svoje prve posete u svojstvu kancelara Kijevu u ponedeljak i Moskvi u utorak na sastanke sa predsednicima Ukrajine i Rusije, Šolc je obnovio svoje upozorenje Rusiji kao i zalaganje za nastavak diplomatskih napora u raznim oblicima.

„Naš je zadatak da sprečimo rat u Evropi, da pošaljemo jasnu poruku Rusiji da bi svaka vojna agresija imala posledice koje bi bile vrlo velike za Rusiju i da smo ujedinjeni sa našim saveznicima“, rekao je Šolc u gornjem domu nemačkog parlamenta u petak.

„Ali istovremeno to takođe uključuje iskorišćavanje svih šansi za razgovore i dalji razvoj“, rekao je Šolc.

Šolc je ranije rekao da će Moskva snositi „teške posledice“ ukoliko napadne Ukrajinu, ali nije precizirao tačno kakve.

Rusija je koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i počela niz vojnih vežbi u tom regionu, ali tvrdi da ne planira da izvrši invaziju na tu zemlju.

Moskva traži garancije od Zapada da NATO neće dozvoliti Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama da mu se pridruže kao članovi i da Alijansa prestane sa slanjem oružja Ukrajini i povuče svoje snage iz istočne Evrope. SAD i NATO odbacuju te zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari