Studenti iz Nemačke, koji u svojoj zemlji ne mogu da upišu studije zbog prijemnog ispita, preplavili su austrijske univerzitete. Prema nezvaničnim podacima, u Austriji trenutno studira oko 18.000 nemačkih studenata, a njihov broj neprestano raste. Nemci time već čine pet odsto studentske populacije Austrije, a ponajviše ih ima u Salcburgu, gradu koji je najbliži njihovoj domovini.

Nemački studenti najviše upisuju u Austriji medicinu i psihologiju, zbog čega su ova dva fakulteta bila prinuđena da uvedu kvote, koje su bile meta kritike EU. Austrija je od 2006. uvela kvote koje osiguravaju mesta za studente iz Austrije. Tako je, na primer, u medicini predviđena kvota od 75 odsto mesta za studente iz Austrije, 20 odsto mesta predviđeno je za građane EU, dok preostalih 5 odsto mesta mogu da zauzmu studenti iz zemalja izvan EU.

Ove kvote Austrija namerava, i pored svih kritika, da zadrži do 2012. godine, kako bi rasteretila svoje fakultete i osigurala obrazovanje za domaće stručne kadrove. – Ja sam studentska izbeglica iz Nemačke. Nakon prakse obavljene u Crvenom krstu, i na osnovu mog iskustva, odlučio sam da studiram medicinu. Pošto u Nemačkoj veoma teško mogu da nađem mesto, odlučio sam da dođem u Austriju gde svako može da upiše šta želi – priča 23-gogodišnji Nemac Bertram.

Zbog navale Nemaca, kvota, odnosno neka vrsta prijemnog ispita sa ograničenim brojem primljenih studenata, uvedena je i na fakultetima političkih nauka, pravnom fakultetu, pedagogiji i ekonomiji. Od prošle godine, na osnovu odluke Vlade Austrije, nemačkim studentima ukinuta je naplata studija, što će dodatno povećati broj nemačkih studenata, strahuju eksperti. Austrijski studenti ponovo su u utorak izašli na ulice protestujući protiv ušteda koje najavljuje vlada za budžete univerziteta.

Preveliki broj studenata, a sve manja finansijska sredstva, otežavaju rad fakultetima. Strahuje se da postojeći kapaciteti neće biti dovoljni za studente i da treba povećati budžet kako bi kapaciteti bili prošireni. Međutim, najavljene mere štednje nagoveštavaju da neće biti dodatnih sredstava i čak da će doći do smanjenja budžeta za fakultete, što će, kako se ističe, ugroziti rad mnogih katedri i dovesti do gašenja pojedinih instituta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari