Na osmoj vanrednoj sednici Skupštine grada doneta je odluka o ustupanju 4,28 hektara građevinskog zemljišta u javnom vlasništvu nemačkoj firmi „Kontinental – KontiTech AG“, bez naknade. Odluka je doneta jednoglasno, a glavni argument odbornika vladajuće koalicije za takav stav je nužnost privlačenja stranih investitora.


Zemljište se nalazi u Privrednoj zoni Mali Bajmok, a odluka je u stvari nastavak ranije usvojenog elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskoga zemljišta pomenutoj nemačkoj firmi iz aprila ove godine, sa ciljem da „Konti Teh“ započne proizvodnju i uposli radnike. Vrednost 4,28 hektara ustupljene zemlje je 44,6 miliona dinara, a investitor se zauzvrat obavezuje da plati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta od pet evra po kvadratnom metru izgrađenog objekta.

Opozicija (SVN i SNS) insistirala je da se sačekaju bankarske garancije investitora kao i da se predvidi rok izgradnje fabrike i naknada stvarne štete ukoliko se obaveze iz ugovora ne ispune. Gradonačelnik Saša Vučinić je, međutim, napomenuo da grad nema nikakvih gubitaka u ovom slučaju, i da na samom pragu novog talasa krize niko ne postavlja takve uslove investitorima koji žele da ulažu u njihovoj sredini.

Inače, predloženim ugovorom investitor se obavezao da će zaposliti najmanje 250 radnika do kraja 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari