Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je da Bukurešt nema poverenje u Moskvu, jer se Rumunija „uopšte ne oseća komotno“ sa ruskim trupama na granici, u moldavskoj oblasti Pridnjestrovlje i u luci Sevastopolj. U intervjuu listu Romania libera Basesku je naveo da se Rumunija ne oseća „komotno“ jer je Rusija produžila sporazum o stacioniranju svoje flote u Sevastopolju do 2042. godine, i upitao: „Zašto je potrebna tako velika flota u tako malom moru?“

Basesku je rekao rumunskom listu da između Rumunije i Rusije vlada nepoverenje. – Mislim da ni Moskva nema veće poverenje u Bukurešt nego što ga Bukurešt ima prema Moskvi – kazao je rumunski predsednik. Upitan kada će Rusija postati prijatelj Rumunije, Basesku je odgovorio da će se to dogoditi kad zvaničnici u Moskvi budu poštovali interese njegove države. U vezi sa antiraketnim štitom NATO i saradnjom sa Rusijom, o čemu je bilo reči na samitu u Lisabonu, Basesku je izjavio da je sistem Alijanse separatan, a da sa Rusijom postoji samo „partnerstvo u razmeni informacija, a ne i pristup tehnologiji i komandi“. Prema Baseskuovim rečima, Rumunija ne bi mogla da prihvati ruske rakete na svojoj teritoriji, „bar ne tokom njegovog mandata“.

Povodom eventualnog ujedinjenja Rumunije i Moldavije, Basesku je rekao da će one biti zajedno u Evropskoj uniji, kao dve države u jednoj velikoj evropskoj porodici, a da li će biti ujedinjenja, to ne zavisi od političara, već od građana sa obe obale reke Prut. Na pitanje da li, ipak, postoji perspektiva ujedinjenja dve rumunske države, Basesku je odgovorio „zašto da ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari