Eko baza „Jug“ u Vlasotincu podnela je prijavu zbog otvaranja šljunkare na samom lokalitetu jezera reke Vlasine, u neposrednoj blizini centra grada.

– Nažalost, ta prijava sa konkretnim navodima kolektiva koji urušavaju reku Vlasinu, nije bila dovoljno podsticajna za ovdašnju lokalnu samoupravu – kaže Miroslav Krajinčanić, predsednik Eko baze „Jug“.

U saopštenju koje je Krajinčanić prosledio našoj redakciji navodi se, između ostalog, da mašine vlasotinačke „Mehanizacija“ Vlasotinca raubuju reku i teškim kamionima odvoze šljunak iz lokalnog jezera. Takođe je navedeno da je pored aktivnosti na rasvetljavanju trošenja sredstava za izgradnju sportske hale, gde je do sada utvrđena zloupotreba više od 13 miliona dinara, ekipa MUP-a tokom istražnih radnji utvrdila da je za potrebe Direkcije PP „Mehanizacija“ isporučila više od 200 hiljada kubika šljunka.

– Za ovu eksploataciju, prema zvaničnom obaveštenju Republičke direkcije za vode, PP „Mehanizacija“ nije tražila niti dobila dozvolu za period od 2006. do 2009. godine – pojašnjava Krajinčanić.

Po prijavi Eko baze „Jug“ na teren oko reke Vlasine obišli su šef odseka Republičke vodoprivredne inspekcije Branislav Živković iz Niša i republički vodoprivredni inspektor Dragoslav Đorđević iz Prokuplja. U dostavljenom obaveštenju posle kontrole, navodi se u saopštenju Eko baze „Jug“, inspektor nisu zatekli ni lica ni mašine iz „Mehanizacije“, a za tragove koje se vide inspektori smatraju da su iz ranijeg perioda.

– Čudno je da inspektori nisu zapazili ni sveže polomljene trotoare i jasne tragove kamiona na zelenim površinama pored jezera – zaključuje Krajinčanić.

Povodom eksploatacije šljunka iz reke Vlasine i reagovanja Eko baze „Jug“, posebnim saopštenjem oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Republička direkcija za vode, u kojem se precizira da PP „Mehanizacija“ nije prijavilo da je imalo eksploataciju šljunka iz reke Vlasine od 2006. do kraja 209. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari