Zvanično potvrđeno: U vodi za piće u Novom Sadu ima nematoda 1I cevi imaju emocije, foto: HAKAN KVARNSTROM / Sciencephoto / Profimedia

Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je prisustvo nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Poručuju da oni nemaju direktan uticaj na zdravlje, te da nema razloga za paniku među potrošačima.

Institut je prisustvo nematoda utvrdio u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom 20.08.2024. godine iz rezervoara fabrike vode JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Biološka analiza vode za piće izvršena je nakon prethodno utvrđene sumnje, saopšteno je na sajtu Instituta.

Na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, uz dosadašnje rezultate očuvane mikrobiološke, virusološke, fizičke i hemijske ispravnosti vode za piće, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.

“Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor”, dodaje se u saopštenju.

Objašnjavaju da se nematode u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara.

“One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće”, napominju.

O rezultatima analize obavešteni su proizvođač, sve nadležne institucije, a preporučeno je i sprovođenje tehničko-tehnoloških mera, a dodatne mikrobiološke i fizićko-hemijske analize su u toku. Kompletni rezultati biće objavljeni u najoptimalnijem roku, navode.

Najavljuju dalje redovne kontrole vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP “Vodovod i kanalizacije”.

Poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18.08.2024. godine, ukazuju na mikrobiološku ispravnost.

Podsetimo, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je juče ostavku direktora novosadskog Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vodovod i kanalizacija Uroša Lončara i hitnu sednicu Skupštine grada zbog pronađenih valjkastih crva „nematoda“ u vodi za piće, za koje su naveli da su štetni po zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari