Pavle Goranović, pjesnik iz Nikšića ovogodišnji je dobitnik nagrade „Risto Ratković“ za knjigu poezije „Cinober“, koja je izašla u izdanju Crnogorskog društva nezavisnih književnika i sarajevske knjižare „Bajbuk“.

Predsjednik žirija Sreten Perović ističe da je odluka donijeta jednoglasno i naglasio da je kvalitet predloženih knjiga bio puno bolji u odnosu na predhodne manifestacije.

– Goranović je pobijedio ne zato što je crnogorski stvaralac, već zato što je kao mlad pjesnik pokazao svojom knjigom pravi evropski izraz. Ima možda previše melanholičnog nadahnuća, gdje njegova poezija pokazuje autentičnost i jaku ličnost. Najbolja je knjiga „Cinober“ iako je bilo dosta značajnih autora iz bivših jugoslovenskih republika, obrazložio je Perović odluku žirija, u koji su, pored njega, bili još i Jovanka Uljarević i Božo Korpivica. Na vijest da je dobio nagradu „Risto Ratković“, Pavle Goranović je rekao da je srećan zbog toga.

– Smatram to priznanjem za stvaralački trud i sav onaj nemir koji sam uložio u svoju posljednju poetsku knjigu. „Cinober“ je našao srodnike i to me čini spokojnim. Ja sam pisac koji nije ravnodušan prema nagradama. Posebno ne mogu biti ravnodušan prema nagradi „Risto Ratković“ jer sam dio sebe, ranijih godina ugradio u manifestaciju „Ratkovićeve večeri poezije“. Za knjigu i njen život dobro je da ona bude nagrađena. Definitivno, to je i način da nađe put do više čitalaca. Mada, ne mogu da sa uma smetnem onu misao Danila Kiša koji jednim davnim iskazom sugeriše da knjiga, uz sve hvalospjeve i priznanja, nastavlja da vodi usamljenički život. Posebno me raduje što je nagrada došla upravo za knjigu „Cinober“. Puno sam svog vremena potrošio radeći na tom djelu i ono je, na neki način, kruna mog dosadašnjeg bavljenja poezijom. Zadovoljstvo je tim veće što nagrada dolazi u toku jedne godine koju su, kada je moja bibliografija u pitanju, nakon predaha od šest godina, obogatili i tri knjige objavljene van Crne Gore. Studija i zbornik dokumenata „Tin Ujević i Crna Gora“ i knjiga izabrane poezije „Kako mirišu knjige“ hrvatska su izdanja. U Makedoniji je objavljen izbor iz mog pjesništva pod naslovom „Dolaze anđeli ravnodušnosti, saopštio je Pavle Goranović nakon vijesti da je dobitnik „Ratkovićeve“ nagrade.

Za ovogodišnju nagradu „Risto Ratković“ konkurisalo je 27 knjiga, a u najuži izbor su ušli Nikola Živković iz Beograda sa knjigom „Astrapovo“, Melida Travančić iz BiH sa knjigom „Svilene plahte“, Vesna Biga iz Hrvatske sa knjigom „Sjenka na uzici“ i Damir Sodan iz Hrvatske sa knjigom „Pisma divljem skitu“. U konkurenciji mladih pjesnika do 27 godina starosti žiri je odabrao 10 autora koji će učestvovati u finalu „Ratkovićevih večeri poezije“.

– Finalisti su Goran Radoičić iz Nikšića, Spasoje Joksimović iz Majdanpeka, Natalija Živković iz Beograda, Katarina Fijamengo iz Beograda, Jasmin Salemović iz Tuzle, Nataša Pavićević iz Bijelog Polja, Nadija Rebronja iz Novog Pazara, Maja Raičević iz Zagreba, Slobodan Ivanović iz Nikšića i Tamara Simović iz Bijelog Polja. Najboljem mladom pjesniku nagrada je besplatno objavljivanje nagrađenog rukopisa zbirke poezije, kaže Tufik Bojadžić, direktor Centra za kulturu u Bijelom Polju. Ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije, nakon skoro dvodecenijske pause, pružile su šansu pjesnicima sa prostora bivše Jugoslavije da se nadmeću za književnu nagradu „Risto Ratković“. Nagrada Pavlu Goranovicu biće uručena 4. septembra u Bijelom Polju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari