U Leskovcu danima kruži priča o „verovatno netačnim ili nedovoljno tačnim biohemijskim analizama obavljanim u poslednje dve godine“ u Službi dijagnostike ovdašnjeg Domu zdravlja. Priča je dobila razmere prave drame kada je anonimno pismo došlo do Doma zdravlja, ali i do novinara.

U Leskovcu danima kruži priča o „verovatno netačnim ili nedovoljno tačnim biohemijskim analizama obavljanim u poslednje dve godine“ u Službi dijagnostike ovdašnjeg Domu zdravlja. Priča je dobila razmere prave drame kada je anonimno pismo došlo do Doma zdravlja, ali i do novinara.
Direktor dr Nebojša Dimitrijević i načelnik Službe dijagnostike dr Zaharije Zaharijević odlučno tvrde da „ne postoje ni minimalne mogućnosti da su ocene iznete u anonimnom dopisu tačne. „Takav stav potkrepljuju činjenicom da je Služba dijagnostike nabavila najsavremenije uređaje za dijagnostiku i da se verovatnoća o netačnosti analiza može da svede na nivo obične spekulacije, odnosno uobičajenog čaršijskog trača, koji je tako često prisutan u palanačkom životu.
U pismu, onako kako je sročeno, moglo bi se dokučiti da potiče iz Službe dijagnostike, precizira se da se ne garantuje tačnost nalaza koji su obelodanjeni posle uvođenja savremenih kompjutera i aparata za biohemijsku i hematološku analizu. Uz tu ocenu, autor pisma navodi i gotovo neverovatan podatak da se rukovanjem novim aparatima ne bave stručnjaci, odnosno doktori, nego to čine „prekvalifikovani tehničari.“
Nekom vrstom unutrašnje kontrole, koja je obavljena u Službi dijagnostika, došlo se do zaključka da se među zaposlenima ne krije autor „uznemiravajućeg pisma“, jer su svi spremni da stave i svoj potpis iza takve tvrdnje.
Dr Zaharije Zaharijević, načelnik Službe dijagnostike, u čijem sastavu su Rendgen i Laboratorija, kaže da ne bi mogao nikoga u toj službi da optuži, uz naglasak da iza uznemiravajućih ocena iz anonimnog pisma mogu da budu samo radnici kojima nije do rada, nego samo do plate, ali i oni koji bi želeli da laboratorija Doma zdravlja ne radi iako poseduju sve valjane papire. Konačno, novonabavljena najsavremenija oprema, tvrde u Službi dijagnostike, može da se koristi za obavljanje svih analiza kao i u privatnim laboratorijama u gradu.
– Sve analize koje su osnov za dalje lečenje obavezni smo da čuvamo i njihova tačnost može svakoga trenutka biti proverena – kaže Zaharijević.
U Službi dijagnostike, gde se dnevno obavi više od 300 analiza, više nema zakazivanja pregleda, a istoga dana se dobijaju i rezultati. Većina zaposlenih je, inače, ogorčena, a pojedini lekari, medicinske sestre i tehničari najenergičnije zahtevaju da se što pre otkrije autor anonimnog pisma. Oni ,takođe, traže preduzimanje konkretne odgovornosti, odnosno smenu rukovodstva ukoliko se bude pokazalo da su stavovi iznete u „uznemiravajućoj paškvali“ tačni.
U nizu pretpostavki oko autora anonimnog pisma i primedbi na rad Službe dijagnostike ima, konačno, onih koji tvrde da je sve poteklo iz neke „privatne kuhinje“ kako bi se pacijenti privoleli da anaize, ali i brojne preglede, obavljaju van Doma zdravlja, u privatnim ordinacijama. Njih je sve više u ovom kraju i u njima, posle radnog vremena (a neki i dok su formalno na poslu) u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, rade doktori najveće zdravstvene ustanove južno od Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari