"Nemoć društva da stvari rešava na drugi način": Gostiljac o najavljenom pooštravanju kazne za silovanje 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministarka pravde Maja Popović nedavno je izjavila da je predloženo da se pooštri kazna zatvorda za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i detetom, te da bi u tom slučaju bilo moguće izreći i kaznu doživotnog zatvora. Advokat i nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac ističe da je uvek skeptičan povodom zakonskih rešenja čija je glavna snaga u pooštravanju kazni.

„To je najlakša vrsta rekacije zakonodavca, ujedno i najbeskorisnija. U ovom slučaju i pravno problematična. Naime, razumeo sam rešenje kada je uvedena kazna doživotnog zatvora za krivično delo silovanje sa smrtnom posledicom, ali ne podržavam njeno proširenje na sve oblike ovog dela. Time se u nekom smislu derogira i sama kazna doživotnog zatvora koja mora biti rezervisana samo za najteže oblike najtežih krivičnih dela“, navodi Gostiljac.

On dodaje i da su za krivično delo silovanje već opravdano propisane teške kazne od pet do 15 godina, a za koje smatra da su srazmerne.

Ističe i da je najopasnije to što će se laičkoj javnosti ovakav predlog učiniti naročito logičnim i pravednim, te da se tu ne sme podilaziti najširem osećanju pravde.

„Kada bi tako činili, imali bi vrlo brzo i smrtnu kaznu i to za veliki broj dela. Prema tome, ovakve izmene Krivičnog zakonika moraju biti plod stručne rasprave, a ne zadovoljavanja javnog mnjenja“, ocenjuje advokat.

Tako donete izmene dobijaju politički karakter, naglašava Gostiljac dodajući da stvaraju lažnu sliku da će se pooštravanjem kazni nešto rešiti.

„Zato izmene krivičnog zakonodavstva uvek nepogrešivo govore u kakvom je stanju neko društvo i kada se ide u pravcu pojačanja represije, radi se zapravo o nemoći društva da stvari rešava na drugi način. Dakle, nagon nema etiku, pa će se ideja o uvođenju kazne doživotnog zatvora za sve oblike ovog dela pokazati kao nesvrsishodna i postaće u krajnoj liniji puka osveta učiniocu, što po zakonu nije cilj krivične sankcije”, zaključuje Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari