Nemoguće saznati ko je vlasnik 650 pravoslavnih crkava i manastira

Ostavite komentar


  1. sve te manasitre prepisati crkvi,ali takodje bi crkva trebalo poeti da placa porez

    1. Moze, od onog trenutka kada drzava bude davala platu, novac za odrzavanje zgrada i okoline, vrati kompletnu crkvenu imovinu SPC (kao sto je npr. Sveti Stefan), kada plati odstetu od otimacine u vreme komunizma, plati odstetu porodicama ubijenih svestenika i monaha….momce, mislim da drzava duguje SPC mnogo vise nego obratno! Da ne spominjem mir u narodu upravo zbog crkve, jer drzava ne pruza nikakvu sigurnost narodu, vec samo politickoj eliti.

  2. Kako ne moze?
    Pa Rim, naravno! Jos od 313. godine!
    Sva crkvena zemlja je to bila jos u Rimu, pa u Vizantiji, a tek posle su dosli Sloveni na Balkan…

  3. Srpska Pravoslvna Crkva je mnogo sada izašla iz koloseka.
    Prvo ušla je u politiku i odmah tim virusom zaražena počela da pravi nepopravljive greške.Uzela je za pravo da sve crkve i manastire i sva imanja u Srbiji stavlja pod okrilje SPC Beogarda.Ako se vratimo samo malo unazad koliko je bilo patrijaršija .Kad je Kralj morao 17 januara 1920 doneo odluku da svi ujedine i uveo Srpski patrijarh.Kako su političari izvršili centralizciju u oblasti teritorija,privrednih grana kao što je elektroprivreda, ptt ,gas i itd i crkva je počela da se centralzuje u oblasti imovine manastira i crkava.Kada tim ljudim u tim manastarima nešto treba onda ih upućuje na loklanu samoupravu i obrnuto kada oni nešto treba da odluče da piatju SPC ,to što je Milošević počeo i sada ovi nastavljaju u centralizaciji koći to je preneto i na crkvu.Mi će mo ubuduće kada budemo htreli da idemo u wc morati zvati Beograd.To može samo u glupavim državama da glavni grad o svemu odlučuje pa i o crkvi i kada dojdje do tesnog,oni naravno ništa neznaju kao što i neznaju.Nekada je bilo Trepča radi Beograd se gradi,sada je Srbija radi Beograd se gradi-Crkva je ušla u politiku i to nevalja.I u crkvi su crkveni dostojnici političari tv kamere to beleže.To preti opasnost da postane ruglo.Imamo mi naše kuće i livade i grobove gde da se Bogu molimo,a sa njima u tim crkvima nećemo da se vidimo.Političari vladaju i crkvama tugo naša

  4. vlasnik je onaj koji je bio pre 1920 a to je mitropolija crnogorska i usuštini vraća pravni kontinuitet nad imovinom direktno mitropoliji a spc ostaje samo krovna crkva ali bez imovine to treba uraditi i u beogradu i u karlovcu

  5. Ogromno je bogatstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.Grade i oni stanove u primorju,prosiruju imovinu,sagradili su velelepni hram u Podgorici.Da li ce neko popisati staracke domove,bolnice,prihvatilista za beskucnike…koje je podigla Crkva?

  6. PUSTITE VI NOVINE VIJESTI-MILOV LIST KAO KOD NAS PINK ILI INFORMER,NEGO ŠTA PIŠE NOVINA DAN TO VIDITE

  7. Kako ko je vlasnik, … pa, milova Mediteranska Pravoslavna Crkva sa sredistem na Cetinju!

Ostavite komentar


Društvo

Policija i dalje koči istragu napada na novinara „Radara“ Vuka Cvijića 10

Policija i dalje koči istragu napada na novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Više od mesec dana je prošlo od kada je direktor tabloida "Srpski telegraf" Milan Lađević, u Kosovskoj ulici u centru Beograda napao novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijić, a istraga nije puno odmakla od početka. Prema saznanjima Nova.rs, Prvo osnovno javno tužilaštvu u Beogradu i dalje čeka da im policija dostavi sva tražena obaveštanja o slučaju, poput snimaka sa nadzornih kamera, zbog čega su Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) uputili čak i urgenciju.

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. i 7. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.