Nenad Filipović opet rektor Kragujevačkog univerziteta 1

Savet Univerziteta u Kragujevcu je tajnim glasanjem, jednoglasno, izabrao Nenada Filipovića, redovnog profesora Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, za rektora Univerziteta u Kragujevcu na novi mandatni period od tri godine.

Od ukupno 21 člana Saveta Univerziteta u Kragujevcu, kojeg čine 12 profesora Univerziteta, troje predstavnika studenata i šestoro predstavnika Vlade Srbije, sednici na kojoj je Filipović ponovo izabran za rektora, prisustvovalo je 19 članova. Nenadu Filipoviću, saopšteno je juče sa Univerziteta u Kragujevcu, novi mandat počinje da teče od 24. decembra 2021. godine, kada će stupiti na dužnost.

Od starog-novog rektora očekuje se da tokom novog mandata u centru Šumadije napokon bude okončana izgradnja Centara izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, čija je gradnja počela u februaru 2016. da bi sredinom 2018. radovi bili prekinuti, te je gradilište tog naučnog objekta od nacionalnog značaja zaraslo u korov.

U isto vreme je sa Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu i iz Srbije najuren genetičar Miodrag Stojković, koji je bio viđen za rukovodioca Centra za izučavanje sa bankom za čuvanje matičnih ćelija.

Nenad Filipović je krajem juna 2018. bio izabran za v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu.

Prethodno je, dekretom ondašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića, sa rektorske funkcije smenjen Nebojša Arsenijević, protiv kojeg je mesecima pre toga vođena medijska hajka, iza koje su, prema njegovim rečima, stajali bivša ministarka Slavica Đukić Dejanović i nekoliko penzionisanih univerzitetskih profesora iz Kragujevca bliskih Srpskoj naprednoj stranci, kao i pojedinci iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Smena Arsenijevića i izbor Filipovića za v.d. rektora, sredinom te 2018. ostaće upamćeni i po tome što je sednici na kojoj je biran novi „prvi čovek“ Univerziteta u Kragujevcu, na Ekonomskom fakultetu, prisustvovala i policija, koja je tu bila na poziv dekana tog fakulteta Petra Veselinovića.

Krajem 2018. Savet Univerziteta u Kragujevcu najpre nije glasao za to da se Nenadu Filipoviću „v.d. status“ produži u redovni period na rektorskoj funkciji, ali je tih dana u Kragujevcu počinjala izgradnja Simensove fabrike u Majnd parku, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Neposredno potom, članovi univerzitetskog Saveta naprasno su se predomislili i Filipović je izabran za rektora. U javnosti se spekulisalo da su o tom izboru dogovorili vlasnik Majnd parka, biznismen Bratislav Milanović i predsednik Vučić.

Filipović će na čelu Univerziteta u Kragujevcu ostati do kraja 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari