Rezultati nedavno održanih pokrajinskih izbora u Gornjoj Austriji, velikoj regiji sa 1,4 miliona stanovnika, iznenadili su javnost u toj državi, budući da je vladajuća Socijaldemokratska partija (SPO) ostvarila najgori izborni rezultat od 1945, dok su desničarske partije doživele uspeh. Socijaldemokrate su osvojile samo 25 odsto glasova, što predstavlja pad od 13 odsto u odnosu na ranije izbore.

Izgubljene glasove „pokupile“ su desna Narodna stranka (OVP), koja je osvojila 46,5 odsto glasova, kao i krajnje desničarska Slobodarska stranka (FPO), kojoj je poverenje poklonilo 15,3 odsto birača. Gorka, ali ne i iznenađujuća istina za analitičare.

Već na izborima koji su pre godinu dana održani u najvećoj austrijskoj pokrajini Donja Austrija, SPO je izgubila osam odsto glasova u odnosu na izbore održane 2003. i dobila poverenje 25,5 odsto birača. Takva situacija išla je naruku rivalima socijaldemkrata, budući da je OVP dobila 54,4 odsto glasova, dok je FPO pripalo 10,5 odsto glasova, zahvaljujući čemu je ova partija postala treća politička snaga pokrajine, ostavljajući iza sebe Pokret zelenih sa 6,9 odsto glasova.

Na njih se nadovezuju izbori u Tirolu, na kojima i socijaldemokrate i narodnjaci prolaze sa nemalim gubicima. I jedni i drugi su izgubili po deset odsto glasova, a njihove glasove podelile su FPO (12,4 odsto), kao i do tada nepoznata Fric stranka, koju je osnovao funkcioner „izbačen“ iz političke igre, s postignutih impresivnih 18,4 odsto glasova, koja je postala druga politička snaga pokrajine. Podrška do tada drugoj po snazi stranci, SPO svedena je na 15,5 odsto.

Sa ovakvim rezultatima ušlo se u 2009. godinu, u kojoj su održani pokrajinski izbori u Salcburgu, Koruškoj, Foralbergu i Gornjoj Austriji. U pokrajini Salcburg, u kojoj je na čelu retko preduzimljiva Gabi Burgstaler, iz redova SPO, socijaldemokrate sa postignutih 39,4 odsto glasova i izgubljenih šest odsto, kao da su podelili sudbinu sa ostalim pokrajinama. Ali, ni narodnjaci nisu imali čemu da se vesele, budući da su izgubili 1,4 odsto glasova, koji su otišli Slobodarskoj stranci, koja sa osvojenih 13 odsto glasova postaje treća politička snaga pokrajine, ostavivši iza sebe zelene (7,4 odsto glasova).

Uprkos gotovo depresivnim rezultatima koje je u ostalim pokrajinama ostvarila stranka Savez za budućnost Austrije (BZO), čiji je osnivač pokojni Jerg Hajder, sudbina kao da joj se nasmešila u Koruškoj. Iako BZO još nije definisala svoj program, postigla je 45,48 odsto glasova u pokrajini koja se smatra uporištem porodice Hajder. Socijaldemokrate su se zadržale na drugom mestu , sa osvojenih 29, 5 odsto glasova, dok je OVP osvojila samo 16, 5 odsto glasova. U alpskoj pokrajini Foralberg hrišćanska Narodna stranka ostala je vodeća stranka, uprkos gubitku od četiri odsto glasova, budući da je za nju glasalo 51 odsto birača. Ono šta se u ovom trenutku sa pažnjom prati, jesu izbori koji će tokom 2010. biti održani u pokrajinama koje su smatrane uporištima socijalista: Burgenland, Beč, i Štajerska, jedinoj regiji u kojoj komunisti učestvuju u radu pokrajinskih organa.

Mladi okreću leđa vladajućoj stranci

Zanimljivo je da su mnogi mladi Austrijanci, uključujući i Srbe iz druge generacije s austrijskim državljanstvom, okrenuli leđa socijaldemokratama i narodnjacima i opredelili se za Slobodarsku stranku. Ova stranka, koja se zalaže za Austriju kao socijalnu državu, ukidanje boravka kvazipolitičkim azilantima, često pripadnicima kriminalnih grupa, protivi ulasku Turske u EU, želi da se preispitaju članarine koje Austrija uplaćuje u Uniju, kao i daju podrške deci i majkama, predstavlja primamljivu alternativu za mnoge Austrijance. Posmatrači komentarišu da im nije jasno kako mladi sugrađani, čiji su roditelji kao stranci došli u Austriju i koji i sami koriste drugi jezik kao maternji, mogu da podrže jednu partiju koja često napada upravo strance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari