Neodgovornost građana i medijski mrak su uzroci slabog odziva blokadama u Užicu 1Ivana Parlić, Narodna stranka Užice/Foto: Nenad Kovačević

„Ponosna sam na ljude koji su došli na blokadu, ali nisam zadovoljna odzivom današnjem protestu“, kazala je za Danas Ivana Parlić, predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice.

Ona je, dva dana pre današnjeg protesta, tokom koga su građani ponovo tražili da se obustavi projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto, javno pozvala „kolege iz užičke opozicije, sindikata i ekoloških organizacija, kao i sve slobodne građane Užica i okoline, da podrže blokadu“.

Međutim, osim predstavnika Užičke odbrambene lige, niko od ostalih pozvanih nije se odazvao njenom pozivu.

„Odziv bi trebalo da bude mnogo veći, jer je vreme da građani uzmu svoje živote u svoje ruke. Današnja blokada je tipična slika građanske neodgovornosti i medijskog mraka u kome živimo“, ocenila je za Danas Parlić.

Ona je dodala da „nisu svi svesni opasnosti u kojoj se nalazimo“ i da „mnogi nemaju svest o tome zbog čega smo mi danas ovde“.

„Građani nemaju predstavu o tome na kakvoj ivici katastrofe se  nalazimo, a to pogoduje vlasti“, kazala je naša sagovornica i navela da „ne zna zbog čega na dašanjoj blokadi nisu bili i ostali predstavnici užičke opozicije“.

Istakavši da „proteste nisu inicirale političke stranke, već da je poziv uputio Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), ona je poručila „da je, ipak, vrlo važno da političari ponude veoma precizan odgovor na pitanje o projektu Rio Tinta“.

Neodgovornost građana i medijski mrak su uzroci slabog odziva blokadama u Užicu 2
Blokada u Užicu/Foto: N. Kovačević

„Ne postoji u Srbiji danas važnije pitanje od toga. Onaj ko danas nije sa narodom, nema pravo da traži glas od naroda“, poručila je predsednica užičkog odbora Narodne stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

DS i SSP nisu pozivali na blokade

Uoči današnje, a i ranijih blokada, odbori DS i SSP nisu zvanično pozivali građane na takve proteste, ali su njihovi čelnici navodili da će članovi i simpatizeri tih stranaka, kao i ostali Užičani, sami odlučiti o tome da li će učestvovati u tim protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari