Neodgovornost i nekompetentnost kragujevačke vlasti: Milan Milosavljević član Anketnog odbora za Tržnicu 1Foto: Z. S. M.

 

U kragujevačkoj Gradskoj upravi održana je juče druga sednica Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti vezanih za izgradnju, projektovanje i izvođenje radova na objektu Gradske tržnice, koja se rekonstruiše već petu godinu.

– Projekat rekonstrukcije Gradske tržnice predstavlja jasno ogledalo nekompetentnosti i neodgovornosti trenutne vlasti u Kragujevcu, koja je u više navrata pokazala nesposobnost da upravlja gradom veličine i značaja kakav ima Kragujevac. Umesto da se ponaša u skladu sa interesima građana, ova vlast često deluje bahato i neodgovorno, kao da nema odgovornosti za sutrašnji dan,kaže za Danas Milan Milosavljević odbornik u gradskom parlamentu liste „Za Kragujevac – Znamo se!” i član Anketnog odbora za Tržnicu.

Po njegovim rečima formiranjem Anketnog odbora konačno je dobijena priliku da se građanima predoči istina.

– Ko je odgovoran za trenutno stanje Gradske tržnice, kako je potrošen ogroman novac bez adekvatnih i jasno vidljivih rezultata, i zašto je Tržnica, posle rekonstrukcije, u gorem stanju nego pre same rekonstrukcije. Pored toga, utvrdićemo i ko snosi odgovornost za činjenicu da građani već pet godina nemaju na raspolaganju svoju zgradu tržnice ali i zašto nisu naplaćeni penali za zakašnjenje u izvođenju radova, navodi on.

Milosavljević navodi i neverovatan podatak da su članovi Anketnog odbora samo za jučerašnju, drugu sednicu ovog tela, dobili blizu 7.000 strana materijala vezanih samo za projektovanje i planiranje projekta.

– Kako javnost ne bi pomislila da nam je cilj da odugovlaćimo a svesni činjenice da građani od nas očekuju efikasnost, na jučerašnjoj sednici smo odlučili da ubrzamo rad odbora, sastancima na svakih 15 dana a sa ciljem da do kraja godine završimo posao i pred gradsku skupštinu izađemo sa jasnim i jednoglasnim zaključkom, sitiče Milosavljević.

Na jučerašnjoj sednici, takođe, kako nam Milosavljević prenosi svičlanovi Anketnog odbora, jednoglasno su zatražili svu neophodnu dokumentaciju od JKP Šumadija Kragujevac kao investitora, kao i od Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Kada dobijemo i ovu dokumentaciju, zaokružićemo celokupnu priču i sa punim uvidom u činjenice, donećemo zaključak koji će biti u najboljem interesu svih građana Kragujevca, možda čak i pre decembra, završava on izjavu za Danas.

Neodgovornost i nekompetentnost kragujevačke vlasti: Milan Milosavljević član Anketnog odbora za Tržnicu 2
Kako je potrošen ogroman novac i zašto je Tržnica, posle rekonstrukcije, u gorem stanju nego pre – Milan Milosavljević Foto: Privatna arhiva

Da podsetimo, kao što je Danas proletos pisao dva anketna odbora koja ispituju plaćanje 300 miliona dinara iz gradskog budžeta Kragujevca za zemljište nekadašnjeg Zastavinog servisa i nezavršenu rekonstrukciju gradske Tržnice formirani su po hitnom postupku na zahtev opozicionih odbornika na sednici Skupštine Kragujevca.

Anketni odbor za slučaj Tržnice iz 1929. godine koja je pod zaštitom države, formiran je 21. maja ima sedam članova, a predsednik je Dušan Soković iz koalicije oko SNS. Odbor čine još tri člana vladajuće većine i tri predstavnika opozicije.

Milan Milosavljević je tada rekao da je prvi ugovor za Tržnicu sa izvođačem Eurodomusom zaključen na oko 2,9 miliona evra sa PDV-om, a posle osam aneksa vrednost radova je uvećana za 880.000 evra.

– To nije konačna cifra jer se uvodi zatim i novi izvođač radova za čije usluge se iz gradskog budžeta izdvaja 85 miliona dinara. Uveden je u posao i treći izvođač radova kome je dodeljen ugovor na 438 miliona dinara odnosno 3,75 miliona evra. U zbiru, rekonstrukcija Tržnice koštaće građane gotovo 6,5 miliona evra, izjavio je tada Milosavljević.

Da podsetimo, kao što je Danas već nebrojeno puta pisao, rekonstrukcija Tržnice počela je maja 2020. godine za vreme gradonačelnika Radomira Nikolića. Prekinuta je odmah početkom jula, kada je urušen deo zida. Tim povodom sem revolta Kragujevčana oglasila se i „Evropa nostra”, međunarodna organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa.

Gradonačelnik Nikola Dašić je krajem 2021. godine obećao istragu povodom devastiranja Gradske tržnice i radova koji nisu odmicali rekavši tada da to nije „političko već kragujevačko pitanje” ali se, uglavnom, na tome ostalo i po pitanju odgovornosti.

Tržnica se još uvek radi, već petu godinu a kako je zabeležio kragujevački Portal „Glas Šumadije” prekjuče je počelo rušenje dva betonska bunkera pored nje, koji su zaklanjali pogled na pijacu iz Malog (Donjeg) parka a koji su trebali da posluže za podzemnu garažu, mada njihova namena nikada do kraja nije pojašnjena kao i ime autora koji ih je projektovao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari