Uslovi ostaju isti: Makedonija na putu evropskih integracija mora da održi fer izbore za predsednika države i lokalne samouprave, da pokrene dijalog između svih partija, kao i da reši pitanje spora sa Grčkom oko imena države, poruka je iz Brisela, sa poslednjeg sastanka čelnika EU.


Zaključci su identični onima iz novembarskog dokumenta Evropske komisije o napretku Makedonije i početku pregovora o članstvu.

Za Makedoniju – prema rečima neimenovanog diplomate EU, čiju izjavu prenose makedonski medji – nema ništa novo. „Stavovi vezani za ocenu stanja ostaju isti i ništa bitno se nije promenilo od poslednjeg samita“, naveo je isti izvor. Vezano za spor oko imena, iz Brisela stižu upozorenja zvaničnicima u Skoplju da bi „neodmerene izjave mogle da štete dijalogu i pronalaženju adekvatnog rešenja koje je uslov za približavanje Skoplja članstvu u EU“.

Na samitu u Briselu ponovljen je stav da je neophodno da se „načini pomak u političkom dijalogu između glavnih političkih aktera“, čime bi bilo uspostavljeno bolje i efikasnije funkcionisanje državnih institucija. Prvi ispit za vlasti u Skoplju biće u martu kada će biti održani izbori za predsednika države i novu lokalnu samoupravu. Bez unapređenja dijaloga između vodećih političkih subjekata VMRO-DPMNE, te albanskih DUI i DPA, teško je očekivati da bi izbori mogli da budu lišeni faktora rizika sa kojima se Makedonija suočila na parlamentarnim izborima u maju ove godine. Premijer Nikola Gruevski počeo je kampanju za lokalne izbore, dok aktuelni šef države Branko Crvenkovski pokušava da do kraja mandata pronađe kompromis sa Grčkom i time osnaži svoje političke pozicije, iako je ranije najavio da se neće ponovo kandidovati za mesto predsednika.

Mimo poslednjih preporuka iz Brisela, Makedonija se nada da će tokom 2009. biti prva zemlja u regionu koja će u potpunosti imati kompletnu viznu liberalizaciju sa zemljama EU. Ocenu o napretku Makedonije u ovom pravcu dao je i ambasador Francuske Bernar Valero, koji je rekao da je Francuska „saglasna za viznu liberalizaciju i u tom pravcu podržava proces koji vodi Makedonija“.

VELJANOSKI: Nisam se izvinjavao

O stanju političkog dijaloga u intervjuu za Utrinski vesnik, predsednik Sobranja Trajko Veljanoski rekao je da je „makedonska parlamentarna demokratija mlada te da ne treba očekivati da ona bude u ravni demokratija Velike Britanije ili Francuske“. Veljanovski je demantovao pisanje medija da se on „izvinjavao evropskim diplomatama zbog toga što je parlament po skraćenom postupku usvojio 170 zakona“. „Rekao sam da nije dobro da se toliki broj zakona donese za tako kratko vreme, no moralo je tako. Naglasio sam da takav način usvajanja zakona neće da se ponovi“, precizirao je Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari