Službi za poljoprivredu u Sekretarijatu za privredu opštine Pljevlja, do sada je stiglo ukupno 585 zahtjeva za procjenu štete od elementarne nepogode – snijega. Od toga se 242 prijave odnose na štetu na objektima na seoskom području, 161 prijava je za plastenike, 41 za uginuće grla i pčela i 13 zahtjeva je podneseno za procjenu štete na voćnjacima. Rok za prijavu procjene štete na gradskom području je istekao danas, a za prijavu štete na seoskom području nije ograničen.


– Za procjenu štete na gradskom području angažovane su dvije komisije i one su do sada obišle više od polovine domaćinstava koja su prijavili štetu. Pomoć kod štete na plastenicima je već odredilo Ministarstvaoza poljopivredu i ruralni razvoj i iznosiće 33 odsto od troškova pri nabavci najlona, zbog čega je potrebno da podnosioci donesu fiskalni račun koji će dobiti pri kupovini. Kod nastale štete na konstrukciji plastenika uradiće se elaborat ukupnih troškova koji će se poslati Vladi Crne Gore, odnosno republičkoj Komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kazala je Vera Radovanović, načelnica odjeljenja za biljnu proizvodnju i ruralnu ekonomiju u opštini Pljevlja. Lica koja su prijavila uginuće grla i pčela dužna su da obezbijede i veterinarske potvrde o uginućima, kako bi se njihove prijave uzele u razmatranje.

Komisije procjenjuju štete koje je snijeg napravio u prigradskim naseljima, a već su obišli i sve vlasnike većih plastenika kako bi se plastenici što prije popravili i vratili u funkciju. Podnosioce zahtjeva za procjenu štete koji su u udaljenijim selima komisije će obići čim se za to stvore uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari