Neoliberalni "zdrav razum" i strukture moći 1

Pandemija kovida 19 razotkrila je velike propuste i strašne brutalnosti današnjeg kapitalističkog sistema. Da li će to biti samo kriza ili i prilika za promenu, zavisi od toga šta će sami ljudi uraditi.

Kako politika oblikuje naš svet, naše živote, naše percepcije? Kolikim delom našeg „zdravog razuma“ upravljaju potrebe i interesi vladajućih klasa? Kako da se usprotivimo kapitalističkim strukturama koje sada prete da unište celokupan život na ovoj planeti?

Posledice kapitalizma (Proizvođenje nezadovoljstva i otpora) Noama Čomskog i Marva Votersona, koje su se nedavno pojavile u izdanju Akademske knjige, u prevodu Predraga Modraga, analiziraju duboke, često nesagledane povezanosti između neoliberalnog „zdravog razuma“ i struktura moći.

Pokazujući te veze, sagledavamo način na koji vladajuća hegemonija drži društvene pokrete podeljene i marginalizovane i, što je najvažnije, uviđamo kako se možemo boriti protiv tih podela.

Čomski je institutski profesor emeritus u odeljenju za lingvistiku i filozofiju Masačusetskog instituta za tehnologiju, laureat profesor lingvistike, kao i predsedavajući Programa za ekološku i društvenu pravdu na Univerzitetu Arizone. Autor je brojnih bestselera iz oblasti politike, prevedenih na mnoštvo jezika širom sveta.

Između ostalih, njegove su knjige i Ko vlada svetom?, Rekvijem za Američki san, What Kind of Creatures Are We?, Masters of Mankind, Hopes and Prospects, Intervencije, On Palestine (koautorstvo s Ilanom Papeom) i Gaza in Crisis (koautorstvos Papeom).

Voterson je profesor emeritus na Školi za geografiju, razvoj i životnu sredinu na Univerzitetu Arizona, gde je bio direktor Osnovnog interdisciplinarnog programa za komparativne kulturalne i književne studije.

NJegov rad se usredsređuje na gramšijevske pojmove hegemonije i zdravog razuma, kao i njihove povezanosti sa društvenom pravdom i progresivnom društvenom promenom.

Njegove najnovije knjige su Wageless Life: A Manifesto for a Future beyond Capitalism (koautorstvo s Janom Šoom) i Geographic Thought: A Praxis Perspective (kopriređivač sa Džordžom Hendersonom).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari