Novi zakon o obaveštajnom nadgledanju stranih državljana koji je usvojen u Kongresu SAD pre letnjeg odmora na predlog američke vlade daće američkim bezbednosnim agencijama nečuvenu moć špijuniranja britanskih građana bez upozorenja.
Akt o spoljnom obaveštajnom nadgledanju odobrio je Kongres početkom meseca kako bi pomogao Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji u borbi protiv terorizma.

Novi zakon o obaveštajnom nadgledanju stranih državljana koji je usvojen u Kongresu SAD pre letnjeg odmora na predlog američke vlade daće američkim bezbednosnim agencijama nečuvenu moć špijuniranja britanskih građana bez upozorenja.
Akt o spoljnom obaveštajnom nadgledanju odobrio je Kongres početkom meseca kako bi pomogao Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji u borbi protiv terorizma. Međutim, sada je na površinu isplivala činjenica da zakon daje bezbednosnim službama moć da imaju uvid u sve telefonske pozive, Internet saobraćaj i mejlove britanskih građana širom američkih mreža.
„Zakon će dati administraciji možda više ovlašćenja nego što to narod misli“, izjavio je Dejvid Kris, bivši visoki pravnik u Ministarstvu pravde u vreme Klintonove administracije i koautor nove knjige „Nacionalne bezbednosne istrage i sudski progoni“.
Ovlašćenja koja omogućuje novi zakon podrazumevaju sakupljanje poslovnih izveštaja, fizičke potrage i takozvane operacije „hvatanje u klopku“. Na primer, zakon će omogućiti vladi da zatraži poslovne podatke svih Amerikanaca u Čikagu bez ikakvog upozorenja.
Visoki obaveštajni zvaničnik koji je učestvovao u raspravi ispred Bušove administracije izjavio je da je zakon isključivo način da se ubrza pristup komunikacijama stranih građana, a ne Amerikanaca.
Kako mnoge telekom mreže sveta i Internet infrastrukture deluju širom SAD, novi akt će dati bezbednosnim službama veliki delokrug za praćenje i prisluškivanje privatnih komunikacija britanskih građana, kao i drugih stranih državljana.
Holandski liberalno-demokratski poslanik Sofi Veld postavila je niz pitanja zahtevajući odgovore od Evropskog parlamenta. U saopštenju evropskih političara Veldova upozorava da će se američki zakon direktno odnositi na građane EU i da predstavlja narušavanje privatnosti i građanskih sloboda. „Postoji mnogo pomeranja unutar Kongresa povodom novog akta iz straha da će Buš iskoristiti zakon za prisluškivanje američkih građana“, izjavila je Veldova. „Ali, zakon može da bude primenjen i na komunikacije Evropljana“.
Ona je ukazala da su mnoge kompanije i organizacije bazirane u SAD i da će novi zakon dati moć SAD da prati njihove komunikacije. „Na primer, volela bih da znam kakva se vrsta komunikacija odvija preko UN“.
Zakon je izazvao i bes u SAD i protivljenje demokratskih kandidata za predsednika SAD Hilari Klinton i Braka Obame. Ostali, pak, ignorišu posledice ovakvog zakona.
Zabrinutost povodom američke moći nad stranim građanima raste. Privatne evropske nadzorne agencije izrazile su strah da američke vlasti sada imaju moć da proveravaju lične detalje o putnicima koji ulaze u Ameriku i da ih čuvaju u bazama podataka zajedno s detaljima kao što su njihova seksualnost i religiozna uverenja.
Komesar za informisanje Engleske i Velsa Ričard Tomas zajedljiv je u svojim kritikama na račun Evropske komisije jer je dozvolila da SAD steknu ovakvu moć. U saopštenju iz njegove kancelarije priznaje se da postoji zabrinutost da zbog novog američkog zakona postoji rizik od narušavanja privatnosti četiti miliona Britanaca koji putuju u SAD svake godine.
„Nastavićemo da radimo zajedno s našim evropskim kolegama ne bismo li pokušali da obezbedimo da detalji o putnicima aviona budu zaštićeni“, izjavio je portparol komesara za informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari