"Neonacizam se vraća na političku scenu": Grad Niš obeležio 81. godišnjicu antifašističkog ustanka u Srbiji 1Foto: Sajt grada Niša

Grad Niš obeležio je 81. godišnjicu antifašističkog ustanka u Srbiji polaganjem venaca na spomenik Iskra slobode u Parku heroja i manifestacijom “Svet bez rata, mir i sloboda u svetu” na platou ispred Gradske kuće.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor rekao je danas da se istorija Srbije i srpskog naroda moraju i dalje istraživati kako bi se na realan, na činjenicama dokaziv način, predstavio značaj učešća Srbije i srpskog naroda u antifašističkoj borbi i pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu.

“U svetu jača revizionizam, menjanje istorije i vraćanje neonacizma na političku scenu. Nadam se da mi i naši potomci nećemo biti u prilici da svoju domovinu i slobodu branimo oružjem, već samo čašću, poštenjem, radom i vaspitanjem”, ocenio je Kapor.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kazala je da negovanjem kulture sećanja na naš herojizam i odbrambene epopeje “osnažujemo i ojačavamo istine o Srbiji koje neko uporno želi da potisne, da izbriše gumicom, da poništi vekove našeg postojanja na ovim prostorima i da nas ponizi”.

“Mi danas govorimo slobodno. Ne ćutimo. Ne skrivamo nepravdu i ne potiskujemo slobodarska osećanja”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, vreme u kome živimo je “vreme kada moramo da se sabiramo oko naše Srbije i njenih vitalnih interesa”.

Predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević kazao je da “ne smemo prestati da slavimo pobedu dobrog nad zlom” i naglasio da SUBNOR “dobija veliku podršku od strane najvišeg državnog rukovodstva i lokalnih zajednica u negovanju tradicija oslobodilačkih ratova”.

Na skupu su govorili i istoričar Goran Milosavljević i predsednik Organizacionog odbor SUBNOR-a pukovnik Anđelko Milićević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari