Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je da u mirovnom procesu na Bliskom istoku ima ohrabrujućih pokazatelja i zatražio obustavu izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Ban Ki Mun je u intervjuu austrijskom dnevniku „Standard“ rekao da su SAD mirovnim pregovorima dale nov podstrek, jer putem svog specijalnog predstavnika Džordža Mičela predsjednik Barak Obama može da obradi sva pitanja.

Na marginama Evropskog foruma u mjestu Aplbah u austrijskoj pokrajini Tirol Ban Ki Mun je naglasio da Izrael sada može da stvori ugodniju atmosferu za stalne pregovore time što će obustaviti aktivnosti oko širenja naselja na Zapadnoj obali. „Sada je važno da se ostvare stalni pregovori između palestinskih vlasti i Izraela. Izrael mora da ostvari pogodniju atmosferu, tako što će zaustaviti gradnju naselja i otvoriti granične prelaze ka Pojasu Gaze. Humanitarna situacija se bitno pogoršala. Arapske države i Izrael treba istovremeno da stupe u dijalog, zasnovan na arapskoj mirovnoj inicijativi. Mapu puta treba da sprovode sve strane učesnice pregovora“, istakao je on. Generalni sekretar UN je, govoreći o novom izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu, rekao da se saradnja Teherana sa ovom agencijom blago poboljšala.

Prema njegovim riječima, brzina i vrsta atomskog programa nisu u potpunosti razjašnjeni, a Teheran mora da ispuni zahtjeve Savjeta bezbjednosti i da omogući inspektorima širi pristup svim nuklearnim programima kako bi utvrdili da li su namijenjeni u mirovne svrhe. Ban Ki Mun je naglasio da o eventualnom uvođenju novih sankcija Iranu treba da odlučuju članice Savjeta bezbednosti na osnovu izrađenog izvještaja, koji prvo treba da procijeni Odbor guvernera IAEA i Generalna konferencija te agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari