U Montani u Bugarskoj održan je drugi radni sastanak povodom inicijative za otvaranje graničnog prelaza između Srbije i Bugarske na Staroj planini.

Načelnik Pirotskog okruga Goran Stamenović izjavio je da je dogovoreno da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika obeju strana.

– Otvaranje ovog prelaza omogućiće razvoj trgovine, privrede i turizma u pograničnim regionima Srbije i Bugarske, pospešiti regionalnu saradnju, doprineti skraćivanju puta između Pirota i Montane, a time i lakši pristup Koridoru 4 i 7 i pristaništu Lom na Dunavu, kaže Stamenović i dodaje da je najizvesnija lokacija za novi prelaz ''Kaca-kamen'', kod sela Jelovica.

– Do te lokacije treba izgraditi put dužine osam kilometara a sa bugarske strane 13 kilometara. Za sredstva namenjena gradnji ovog prelaza konkurisaće se kod fondova EU za prekograničnu saradnju, ističe Stamenović.

Sastanku u Montani su pored načelnika okruga Montana i Pirot, prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije u Bugarskoj, lokalne samouprave Pirota, Slobodne zone Pirot, kao i predstavnici pograničnih opština i okruga u Republici Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari