Član Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i aktuelni predsednik SO Pirot Milan Popović izjavio je juče da će URS zahtevati da se na dnevnom redu prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Srbije nađe zakon o javnoj svojini.

– U dosadašnjim izlaganjima svih parlamentarnih stranaka, pa i onih van parlamenta Srbije, isticano je da treba doneti zakon o javnoj svojini. Ovaj zakon ne definiše samo svojinu već omogućava opštinama brži razvoj, nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Prema analizama, postojećim zakonom, opštinski budžeti su uskraćeni za nekoliko stotina miliona evra godišnje i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Imovina lokalnih samouprava je oduzeta 1995. godine, i to bez mnogo objašnjenja. Zahtevi su upućivani da se imovina vrati. Najčešći odgovor na takve zahteve bio je da mora doći do promene Ustava. Ustav je promenjen, ali imovina nije vraćena. Primeri su brojni. Ako treba da pribaviš ili otuđiš imovinu, potrebna je saglasnost Republičke direkcije za imovinu. Ako škola želi da izda u zakup fiskulturnu salu za bavljenje sportskim aktivnostima, treba da dobije saglasnost Direkcije. Da bi se dobile saglasnosti Direkcije, od momenta podnošenja zahteva do realizacije potrebno je i do tri godine – kaže Popović.

Prema njegovim rečima, prihodi od poreza na lokalnu imovinu u velikoj meri pomogli bi poboljšanju lokalnog budžeta, pogotovu kad su transferi za lokalne samouprave prepolovljeni.

– U evropskim zemljama porez na lokalnu imovinu dostiže i do 60 posto prihoda lokalnog budžeta. U Nacrtu ovog zakona predviđaju se dva oblika: javna i privatna svojina. Omogućava se opštinama da izdaju opštinske hartije od vrednosti i na taj način pomognu sopstvene prihode – kaže Popović i dodaje da je ovo važan korak ka decentralizaciji i novoj teritorijalnoj organizaciji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari