Neophodne promene u planu vakcinacije 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Evropska agencija za lekove dala je dozvolu za upotrebu AstraZeneka-Oksford vakcine za osobe starije od 18 godina u Evropskoj uniji. Nakon Modernine i Fajzer-Biontek vakcine, ovo je treće cepivo koje je dobilo zelene svetlo od EMA.

Dobijanju dozvole prethodile su javno iznesene sumnje u efikasnost Astrazenekine vakcine među osobama starijim od 65 godina, međutim iz EMA  su naveli da očekuju da vakcina bude efikasna i među starijom populacijom. EMA je saopštila i da je efikasnost Astrazenekine vakcine oko 60 odsto na osnovu kliničkih istraživanja.

– Većina učesnika studija bila je starosti između 18 i 55 godina. Ne postoji još uvek dovoljno podataka za starije učesnike (preko 55 godina) na osnovu kojih bi se procenila efikasnost vakcine u ovoj starosnoj grupi. Ipak zaštita se očekuje s obzirom na imuni odgovor u ovoj starosnoj grupi i s obzirom na iskustvo sa drugim vakcinama. S obzirom na pouzdane podatke o bezbednosti (vakcine) u ovoj grupi, EMA eksperti su procenili da vakcina može biti korišćena među starijim osobama, navedeno je.

Odluka je saopštena juče po podne, a prethodno je nemački Robert Koh institut istakao da bi ova vakcina u Nemačkoj mogla da bude dozvoljena samo za uzrast od 18 do 65 godina.

Kako je rečeno, ne postoji dovoljno podataka na osnovu kojih bi se mogla proceniti efikasnost AstraZenekine vakcine za osobe preko 65 godine, zbog čega je moguće preporučiti ovo cepivo za uzrast jedino od 18 do 64 godine.

Komentarišući mogućnost da AstraZenekina vakcina bude registrovana za uzrast do 65 godina u pojedinačnim državama, čiji su stručnjaci izrazili sumnju u efikasnost ovog cepiva za najstarije, Dragoslav Popović, konsultant za javno zdravlje, ističe da čak i ako se to desi, taj problem može da se premosti tako što će se napraviti svojevrsna redistribucija vakcina.

– To znači da bi se vakcine, poput Fajzer-Biontek, upotrebljavale samo za starije od 65 godine, a da se AstraZenekina vakcina koristi za mlađu populaciju za koju je dobila registraciju. Ne treba zanemariti činjenicu da mlađa populacija, pogotovu u zemljama u razvoju, čini značajan procenat stanovništva, kaže Popović.

On ističe da se očekuje da među za sada registrovanim vakcinama AstraZenekina ima najveću proizvodnju s obzirom na to da treba da se proizvodi u Evropi, Indiji i Južnoj Koreji.

AstraZeneka vakcina prethodno je odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji, čija su regulatorna tela istakla prethodnih dana da njihovi podaci ne ukazuju na to da ova vakcina nije efikasna za starije od 65 godina.

Na drugoj strani, direktor AstraZeneke Paskal Sorio kazao je za italijanske medija da iako postoje ograničeni podaci o efikasnosti vakcine među starijim ljudima, dostupne informacije su pokazale da vakcina dovodi do jakog imunskog odgovora među starijima koji je sličan odgovoru viđenom među mlađom populacijom.

On je takođe rekao da razume ako neke zemlje zbog opreza odluče da upotrebljavaju vakcinu samo za mlađu populaciju, preneo je Gardijan.

Popović kaže da ako bude odlučeno da se AstraZeneka ne upotrebljava za starije od 65 u Srbiji, to bi onda zahtevalo da se ovo cepivo koristi samo za mlađu populaciju, a da najstariji primaju one vakcine koje su registrovane za njihov uzrast.

Prema poslednje objavljenim podacima, u Srbije je vakcinu primilo 400.000 osoba, s tim da se ne zna koliko je među njima najstarijih građana.

Plan vakcinacije inače podrazumeva da se tokom prve faze, pored zdravstvenih radnika, vakcinišu korisnici staračkih domova, stariji od 75 u opštoj populaciji, kao i stariji od 65 sa hroničnim bolestima.

Prema planu, tokom prve faze vakcinu bi trebalo da primi 635.200 najstarijih. U drugoj fazi vakcina bi trebalo da bude dostupna za još 365.000 starijih od 65 godina.

Sputnjiku novo odobrenje

Prema rečima Dragoslava Popovića, u Srbiji se trenutno Fajzer i Sinofarm vakcina upotrebljavaju za starije od 65, a očekuje se da to bude slučaj i sa Sputnjikom V. „Prve doze sputnjika V koje su stigle u Srbiju bile su registrovane za uzrast do 60 godina. Međutim najavljeno je da će naredne doze moći da se koriste i za starije. Treba da vidimo da li će ove količine koje su prekjuče stigle, 40.000 doza, biti odobrene i za stariju populaciju, navodi Popović, dodajući da je proizvođač sputnjika, Institut Gamaleja, predao EMA dokumentaciju za registraciju ove vakcine i za starije od 65.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari