Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Milorad Barašin juče su nakon razgovara u Dubrovniku usaglasili platformu o osnovnim principima međusobne saradnje, potvrđeno je za naš list u Tužilaštvu.


Jedan od zaključaka sastanka, kako se saznaje, jeste da i srpsko i bosansko tužilaštvo traži način da se reše sva otvorena pitanja, ali i problem paralelnih istraga „kroz zaključivanje Sporazuma o ustupanju dokaza, kao pravnog okvira za saradnju“. Usaglašeno je i da se u postupcima krivičnog gonjenja primenjuje sopstveno domaće pravo.

Tužioci Vukčević i Barašin naglasili su juče i potrebu za potpisivanje sporazuma o formiranju istražnih timova, kako bi se izbegle paralelne istrage, čime bi se povećala i efikasnost. Reč je o tome da bi ti istražni timovi preduzimali procesne i druge radnje u Srbiji i u BiH, ali bi delovali i postupali u skladu sa krivičnim zakonodavstvom države na čijoj teritoriji se preduzima istražna radnja, sa ciljem da se prikupe dokazi i podaci za krivični progon. Predstavnici tužilaštava su se juče saglasili i da se kroz razvoj međusobne saradnje reše sva otvorena pitanja čime bi se doprinelo procesu pomirenja u regionu i zadovoljavanju pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari