Predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo pozdravio je danas potpisivanje Graničnog sporazuma Rumunije i Moldavije i podržao slične inicijative na zapadnom Balkanu, čiji je cilj poboljšanje susedskih odnosa.

Potpisivanje Sporazuma je odličan primer onoga šta može da se postigne kada postoje zajednički interesi, izjavio je Barozo, otvarajući Dunavski samit u Bukureštu, na kojem učestvuje i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

– Znam da su u toku druge inicijative za poboljšanje susedskih odnosa, posebno na zapadnom Balkanu, i želim da podržim takve namere. Imamo priliku da stvorimo zajedničku viziju i naša je dužnost da ta vizija bude pretočena u održivu prosperitetnu budućnost čitavog dunavskog regiona – istakao je on.

Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je, u uvodnom govoru, na samitu, da će usvajanjem Dunavske strategije biti uspostavljen nov, dinamičniji način saradnje. Basesku je istakao da je cilj samita da pokaže da su podunavske države odlučne u nameri da sprovedu strategiju Evropske unije za dunavski region i podsetio je da EK treba u decembru da predstavi konačni nacrt Dunavske strategije. Evropski savet bi trebalo da usvoji strategiju u prvoj polovini sledeće godine, kada Mađarska bude predsedavala EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari