Norveški premijer Jens Stoltenberg upozorio je političke lidere, novinare i korisnike interneta iz te države da ubuduće vode više računa šta će reći u javnosti ili saopštiti prilikom „onlajn“ komunikacije. Apelujući na javnost da posle nedavnih napada na Oslo i okolinu, u kojima je stradalo 76 ljudi pokaže uzdržanost, predsednik Vlade u Oslu ocenio je da je potrebno da Norvežani razmisle o onome „šta su mislili, rekli i napisali“, te da bi svi oni trebalo da nauče nešto iz tragedije.

„Svi mi trebalo bi da priznamo da nismo uvek bili u pravu“, kazao je Stoltenberg obraćajući se parlamentarcima koji su odali počast žrtvama napada koje je počinio Anders Bering Brejvik.

Stoltenberg je naglasio da njegova država ne bi trebalo da reaguje na tragediju tako što će „organizovati hajku protiv slobode mišljenja“. Popularnost norveškog premijera, koji potiče iz redova Laburističke partije, porasla je posle napada na Oslo i ostrvo Utoja, gde su bili smešteni mladi aktivisti te stranke, piše Indipendent. Anders Bering Brejvik, tridesetdvogodišnji samoproklamovani ultradesničar, optužio je laburiste za promociju „dominacije muslimana“. U svom „manifestu“ od 1.500 strana koji je poslao putem imejla na oko hiljadu adresa širom sveta samo nekoliko sati pre napada, tvrdio je da su njegove akcije „deo krstaškog rata koji će očistiti Evropu od muslimana i kulturnih marksista do 2083. godine“.

Istraživanja javnog mnjenja takođe pokazuju pad popularnosti norveške desnice, odnosno Partije progresa koja je poznata po antiimigrantskim stavovima, navodi britanski list. Brejvik je priznao da je u prošlosti bio član te stranke, ali je napustio Partiju progresa jer „nije bila dovoljno radikalna“. Pripadnici norveške bezbednosne službe su gotovo sigurni da je Brejvik delovao sam, ali i dalje proveravaju podatke u njegovom kompjuteru i mobilnim telefonu kako bi otkrili njegove eventualne veze sa ultradesničarskim grupama u Norveškoj i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari