Dom zdravlja Požarevac odnenavno je u ingerenciji Grada kao samostalna zdrastvena ustanova. Za direktora ovog organizacionog i funkcionalnog zdrastvenog entiteta imenovan je dr Ljubiša Jovanović stomatolog i doskorašnji direktor Doma zdravlja u Kostolcu.


Inače, Dom zdravlja Požarevac obuhvata domove zdravlja u Požarevcu i Kostolcu kao i Zdrastvenu ambulantu na Površinskom kopu „Drmno“. Te objekte su posetili gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, njegov pomočnik za resor primarne zdrastvene zaštite Jovica Dinčić i direktor Privrednog društva „TE-KO Kostolac“, Dragan Jovanović , sagledavši tom prilikom, trenutno stanje i potrebe na putu poboljšanja uslova i mogučnosti zbrinjavanja pacijenta.

Direktor dr Ljubiša Jovanovič istakao da je osnovna namera da se sačuva ono što već imamo i poštuje tradicija, napominjući da je ambulanta na Površinskom kopu „Drmno“ standard koji bi trebalo primenjivati u daljem unapređivanju Doma zdravlja Požarevac i Kostolac.

Požarevačkom Domu zdravlja je u ovom trenutku potrebno značajnije ulaganje. – Što se tiče Kostolca, objekti su stari više od 60 godina ali mislim da smo ih adekvatno sredili i ostaje nam kao veliki zadatak da rešimo problem pucanja zidova. Ono što je neizostavno naš veliki kvalitet to je kadar, koji je ključna i polazna osnova da zajedno sa našom Gradskom upravom radimo na daljem unapređivanju uslova rada kojima je uvek ishodište briga o pacijentima, rekao je dr Jovanović obraćajući se novinarima najavljujući i inicijativu odavanja počasti osnivaču Dečijeg dispanzera pokojnom doktoru nauka Miomiru Brankoviču postavljanjem spomen ploče.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljevič je iskazao spremnost Grada da kao savesni domaćini brinu o potrebama Doma zdravlja i dodao : – Nastojimo da se što bolje upoznamo sa stvarnim stanjem u Domu zdravlja s ciljem da unapredimo nivo zdrastvenog standarda naših sugrađana. U Kostolcu je situacija dobra ali je potrebno utvrditi razloge pucanja zidova. Istureno odeljenje na PK „Drmno“ je u izvanrednom stanju. Najlošija je situacija u Domu zdravlja u Požarevcu, gde je najpre Službi hitne pomoći neophodna hitna pomoć. To ćemo sigurno gledati da uvrstimo u budžet jer je ta prva intervencija od ogromne važnosti po život pacijenata. Moram reči da su moji roditelji ovde radili i da se još od tada gotovo ništa nije promenilo, naročito u Dečijem dispanzeru. Naše je da to učinimo.To je obaveza lokalne zajednice. Naš je veliki kvalitet vrednost ljudskih resursa što se nikakvim parama ne može platiti. Otuda, adekvatnim izdvajanjem sredstava, sa kadrovima koje posedujemo, kvalitetnim rukovodstvom i dobrim idejama, naš Dom zdravlja možemo rangirati u sam vrh zdrastvenih ustanova Srbije.

Direktor PD „TE – KO Kostolac“, Dragan Jovanović, koji je realizovao niz projekata u ovom kolektivu u domenu zdrastvene zaštite zaposlenih, prilikom obilaska ambulante na ugljenokopu „Drmno“ istakao je da je to početak inicijative da se u PD „TE – KO Kostolac“ stvore bolji uslovi za zdrastvenu zaštitu i dodao: – Na tome ćemo dalje raditi. Za nas je važno da ovakve ambulante formiramo na još dve lokacije, kako bismo „pokrili“ u celini PD „TE – KO Kostolac“. U ovoj ambulanti je uspostavljen moćan softverski sistem za praćenje ukupnog zdrastvenog stanja svakog zaposlenog, tako da imamo vrlo kvalitetnu analizu, posedujemo savremeno ambulantno vozilo, a redovnih sistematskih pregleda je ove godine obavljeno 1.490. Ponavljam da sve ovo nebismo mogli da uradimo bez podrške Doma zdravlja. Ta saradnja, na obostrano zadovoljstvo, mislim da će se nastaviti“.

Rukovodilac Sektora za IMS u PD „TE – KO Kostolac“, Slađana Marković između ostalog dodala je da su sistematski pregledi ove godine po prvi put vršeni u ambulanti na PK „Drmno“, što je veliki pomak u unapređenju i zaštiti zdravlja zaposlenih.

Među uspešnijima u Srbiji

Požarevački Dom zdravlja je sedmi u Srbiji po sveukupnim rezultatima rada, dakle u konkurenciji sa svim domovima zdravlja naše zemlje rangirali smo se u prvih deset. Namera nam je održati kvalitet i dalje ga unapređivati. U tom smislu je važna sprega sa lokalnom zajednicom. Vrlo smo zahvalni našem okruženju, u ćemu moramo istaći doprinos Privrednih društava „TE – KO Kostolac“ i velika očekivanja od našega Grada kao novog osnivača Doma zdravlja. Svakako, kapitalna investicija je uvek Dom zdrvlja, jer šta je veće i značanije od ulaganja u zdravlje ljudi? Nadamo se da će lokalna samouprava i PD „TE – KO Kostolac“ nastaviti da ulažu u razvoj, zdrastva, istakao je dr Ljubiša Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari