Moramo rešiti problem sa poplavama i sprečiti stradanje ljudi, pogotovu kada je reč o siromašnim opštinama kao što je Trgovište, rekao je juče, tokom posete poplavljenom području, predsednik Srbije Boris Tadić. On je najavio da će iz budžeta biti izdvojena sredstva za ponovnu gradnju bedema u Trgovištu i pozvao srpske investitore da ulažu u jug Srbije i u ovu pograničnu opštinu.

– Ponekad kada se izdvajaju sredstva u budžetu, ne predviđamo ovakve situacije, jer uvek novca nedostaje za nešto što je očigledno, ali opasnosti prete onda kada niko ne očekuje i moramo imati budžetska sredstva za vanredne situacije, rekao je Tadić. On je u razgovoru sa građanima najavio „da će razgovarati sa rukovodstvom „Srbijavoda“ o mogućnosti sprečavanja bujičnih poplava na čitavom jugu Srbije.

Veliki problem opštine Trgovište je i siromaštvo, rekao je Tadić i istakao da je neophodno hitno otvoriti nekoliko malih pogona u kojima bi bili zaposleni žitelji tog kraja.

– Pozivam domaće, srpske investitore da ulože u ovaj kraj, a ljudi koji imaju velika preduzeća i kompanije treba da pokažu solidarnost sa žiteljima ovog dela Srbije, pošto imaju često običaj da kažu da su patriote. Ovde je izuzetno važno otvaranje proizvodnih pogona koji bi vratili život na području opštine Trgovište, rekao je Tadić, navodeći da se ova pogranična opština ne nalazi na strateški važnim saobraćajnicama.

Međutim, po njegovom mišljenju, završetak radova na strateškoj infrastrukturi preduslov su za otpočinjanje radova i na regionalnim putevima. Tadić je od žitelja Trgovišta želeo da sazna kakva je mogućnost komunikacije sa Makedonijom i rekao da je o mogućnosti otvaranja malograničnog prelaza razgovarao ranije sa najvišim predstavnicima makedonskih vlasti.

 

Poseta domaćinstvima

Boris Tadić je na lični zahtev posetio dva poplavljena domaćinstva u selima trgoviške opštine gde ga je posebno interesovao „nivo saradnje sa ekipama za pružanje pomoći“. Predsednik Srbije je u opštini Trgovište insistirao da mimo zvaničnika, koji su se utrkivali da mu pruže „neophodne informacije“ lično od građana sazna informacije o šteti i do sada pruženoj pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari