Neovlašćeno emitovali emisije Granda 1Foto: StockSnap/pixabay

Trgovinski sud u Beču izrekao je prvostepenu presudu firmi GSS Media i njenom vlasniku Saši Petroviću jer su neovlašćeno emitovali Grandove emisije tokom 2018. godine.

Tuženi su dužni da nadoknade štetu Grand produkciji iz Beograda, koja je u vlasništvu United Medie.

„GSS Media je platforma koja pruža mogućnost dijaspori da gledaju kanale iz regiona preko interneta i ima strateško partnerstvo sa Telekomom Srbija u Austriji. GSS Media je neovlašćeno emitovala najpopularnije Grandove emisije „Zvezde Granda“, „Nikad Nije Kasno“ i „Zvezde Granda – Specijal“ na TV Prva“, navedeno je u odluci suda.

Petrović je, pak, još avgusta 2014. godine bio uhapšen zbog sumnje da je njegova firma oštetila kompaniju SBB za više miliona evra jer je neovlašćeno vršila reemisiju televizijskih kanala.

MUP Srbije je tada saopštio da je GSS Media sa sedištem u Beču, putem dva kol-centra, u Beogradu i Nišu, pronalazila je klijente i prodavala im pakete za gledanje televizijskih kanala sa teritorija bivših jugoslovenskih zemalja i šire.

– GSS medija je preko dva kol-centra u Beogradu i Nišu pronalazila klijente u Evropi i prodavala im ove pakete. Programi su mogli da se prate putem interneta, odnosno Open IPTV, koji je nudio oko 180 kanala, koji su samo preuzimani od SBB-a i reemitovani. Ko je uzimao ovaj paket morao je da plati 145,90 evra za aktiviranje usluge i mesečnu pretplatu od 15,90 evra evra – naveo je MUP.

Petrović, koji ima prebivalište u Nišu i Beču, i njegovi saradnici su od 2011. godine kada su započeli posao, napravili nekoliko hiljada ugovora sa našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu. Policija je sumnjala da je on samo paravan, a da je celim poslom rukovodio neko drugi.

Petrović je, inače, član Upravnog odbora Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) od 2017. godine.

Ovaj pokret formiran je maja 2015. godine, postao je poznat široj javnosti po borbi protiv izuzetno lošeg socijalnog i ekonomskog stanja u Nišu. Na meti UPSS-a su im bila javna preduzeća, pre svega Gradska toplana i Parking servis, zbog sumnje u korupciju u ovim i ostalim javnim preduzećima.

Zbog visoke cene daljinskog grejanja UPSS je organizovao više protesta Nišlija.

„Danas“ je pokušao da dobije komentar od Petrovića u vezi prvostepene presude Trgovinskog suda u Beču i hapšenja, ali on nije odgovarao na telefonske pozive, i nije dostavio odgovore, iako je to obećao.

United Media: Telekom neovlašćeno emituje Grand produkciju

United Media ukazuje da je Telekomova platforma GO4YU, nakon preuzimanja platforme GSS Media i njenih tehničkih rešenja, iako upoznata sa svim činjenicama ovog slučaja, nastavila da neovlašćeno emituje Zvezde Granda i druge emisije Grand produkcije na TV Prva.

Prema presudi bečkog Trgovinskog suda, GSS-Media iz Beča i Saša Petrović su dužni da prekinu dalje emitovanje ovih emisija, omoguće uvid tužiocima u svoje poslovanje kako bi se odredila naknada štete, kao i da objave presudu o svom trošku u austrijskom listu „Neue Kronenzeitung“ i na svom vebsajtu gss-media.com, preko koga od 2018. godine prodaju Go4TV uslugu.

Obe strane imaju pravo žalbe na navedenu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari