Na jučerašnjoj svečanoj sednici novoformiranog nepalskog parlamenta ukinuta je monarhija i proglašena republika. Ovim potezom okončana je 239-godišnja vladavina najstarije Hindu monarhije na svetu, koja je viđena kao inkarnacija hinduističkog boga Višne. Kralju Gjanendri vlasti su dale rok od 15 dana da napusti palatu.

Na jučerašnjoj svečanoj sednici novoformiranog nepalskog parlamenta ukinuta je monarhija i proglašena republika. Ovim potezom okončana je 239-godišnja vladavina najstarije Hindu monarhije na svetu, koja je viđena kao inkarnacija hinduističkog boga Višne. Kralju Gjanendri vlasti su dale rok od 15 dana da napusti palatu. U proteklih nekoliko dana vodeći političari u zemlji pretili su da će silom oterati kralja iz betonske palate u centru Katmandua, sagrađene 1970-ih, ukoliko odbije da se dobrovoljno povuče.
Mnogi poslanici specijalno su za ovu priliku bili odeveni u tradicionalnu odoru. Nešto pre glasanja, održane su konsultacije kada su maoisti i druge glavne partije pokušavale da premoste razlike povodom toga da li bi buduća institucija predsednika u ovoj etnički šarolikoj zemlji trebalo da ima samo ceremonijalnu ulogu i koliko bi ovlašćenja trebalo da bude u rukama premijera. Takođe je bilo i rasprava ko bi trebalo da zauzme ove visoke funkcije u zemlji. Bimalendra Nidhi, iz centrističkog Nepalskog kongresa, druge po veličini partije u skupštini saopštio je da su se predstavnici nejgove partije sastali s bivšim maoističkim pobunjenicima, koji drže najviše mesta u parlamentu i očekuje se da će predvoditi novu vladu.
Aboliranje monarhije i proglašenje republike mnogi Nepalci dočekali su s oduševljenjem. Ulice Katmandua preplavilo je na hiljade ljudi koji su proslavljali „Dan republike“. „Hajde da proslavimo republiki u velikom stilu“, čuo se glas sa razglasa. Kako bi izbegli nerede na ulicama, vlasti su u prestonici rasporedile više od 10.000 naoružanih pripadnika policije i zabranile okupljanja oko palate i kongresnog centra gde je zasedala skupština. Inače, oko centra je bila postavljena bodljikava žica. Maoisti su, u međuvremenu, saopštili da 20.000 volontera iz podmlatka partije pomaže u kontrolisanju proslave. Ipak, to nije umanjilo strah od nasilja jer su mladi maoisti uglavnom optuživani za zaplašivanja, grubo ponašanje pa i ubistva opozicionara. Maoisti su obećali da će doneti promene u Nepal, osiromašenu zemlju čiji mnogi delovi pre podsećaju na srednjovekovnu Evropu nego na modernu naciju. Ako Gjanendra dobrovoljno napusti palatu, verovatno će se odseliti u svoju privatnu kuću u kojoj je živeo pre nego što je postavljen na tron 2001.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari