U završnici tekuće nemilosrdne i dosad neviđene predizborne kampanje, američki konzervativci otvorili su još jedan front protiv Baraka Obame. Njihova najnovija optužba, lansirana početkom ove nedelje, glasi: Bela kuća i Pentagon „evidentno se nisu na pravi način postavili prema opasnosti koju za nacionalnu bezbednost predstavlja objavljivanje tajnih dokumenata o vojnoj intervenciji u Avganistanu i Iraku“.

 U to ime zatražilo se, pod hitno, zvanično proglašavanje osnivača portala Vikiliks Džuliana Asanža „neprijateljskim borcem“ – uz njegovo zatočenje u vojnom zatvoru Gvantanamo, stecištu osumnjičenih terorista i ostalih talibana za napad na Njujork i Vašington, septembra 2001.

Iz tabora radikalnijih republikanaca, inače, mesecima se već manifestuje nezadovoljstvo zbog „neadekvatnog odgovora“ Vašingtona na prvi izazov Vikiliksa, proletos, kad je pušteno u javnost preko 70.000 tajnih dokumenata koji Amerikance i njihove NATO saveznike u Avganistanu terete za ratne zločine i druga kršenja Ženevske konvencije. Na tu mračnu seriju nadovezao se ovih dana internet dosije Vikiliksa sa više od 400.000 takođe nepoznatih informacija o angažovanjima međunarodne koalicije u Iraku – što je ovdašnjoj opoziciji poslužilo kao dodatna municija u završnoj propagandnoj ofanzivi pred izbore za Kongres i trećinu guvernerskih mesta od 50 federalnih država iz sastava SAD.

Prorepublikanska Foks televizija uveliko već traži za Asanža status „ratnog zarobljenika“, koji bi trebalo da bude spakovan u Gvantanamo i tretiran u toj američkoj vojnoj bazi (na istočnoj obali Kube) kao i par stotina međunarodnih terorista, osumnjičenih u ovih proteklih devet godina. Foksov komentator Kris Viton (bivši diplomata Stejt departmenta) već je i konkretno zatražio da Asanž i njegovi saradnici budu držani u Gvantanamu „po istoj proceduri i sa istim tretmanom kao talibani i ostali teroristi koji se tamo već nalaze“.

Viton nije usamljen na toj tvrdoj poziciji. „Obamina administracija trebalo bi da neodložno povede rat protiv Vikiliksa na internetu“, založio se pre par dana, u redakcijskom uvodniku, konzervativni vašingtonski Tajms, a slične inicijative mogu se pronaći i na portalu (republikancima bliskog) Američkog enterprajz instituta (AEI).

U toj, kako se čini, sve više koordinisanoj akciji, novi iskorak napravio je u utorak desničarski tabloid Njujork Post (kao i Foks TV, takođe vlasništvo Ruperta Mardoka). Ovaj visokotiražni dnevnik prvo je obnovio diskreditovanu Bušovu teoriju da je Sadam Husein imao zalihe oružja za masovno uništenje, što je 2003. bilo tadašnje obrazloženje Vašingtona za vojnu intervenciju protiv Iraka, a na to se nadovezao ekskluzivnim „konkretnim otkrićem o američkim žrtvama“ koje su poslednjih meseci usledile kao posledica neovlašćenog otkrića poverljivih informacija na portalu Vikiliksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari