Nepomirljivi stavovi studenata sa Kosova 1

Kosovska studentska unija je nastala iz evropskog projekta na kojem je jedini partner bila Vlada Kosova.

Izbore za uniju promoviše i sprovodi Ministarstvo obrazovanja, odbor za finansije se sastoji takođe od članova tog ministarstva. To je u suprotnosti sa svim studentskim i sa pravilima Evropske studentske unije. Čak je i dokument o osnivanju potpisao ministar. Zbog tolike povezanosti sa Vladom došli smo do zaključka da su im ciljevi drugačiji od onih koji treba da imaju kao studentska unija – kaže Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, odgovarajući na pitanje Danasa na osnovu čega je SKONUS zaključio da cilj Kosovske studentske unije nije borba za studentska prava već, kako navode, „želja za promovisanjem nezavisnosti takozvane države Kosovo“.

Podsetimo, SKONUS je u petak saopštio da je Kosovskoj studentskoj uniji odbijeno članstvo u Evropskoj studentskoj uniji (ESU), a glasanju o prijemu prethodilo je Savićevo izlaganje. On je na sednici ESU u Izraelu pozvao članice te organizacije da ne podrže Kosovsku studentsku uniju, koja, kako je naveo, krši sve principe Evropske studentske unije, a čiji je cilj promocija nezavisnosti Kosova.

Negativan ishod glasanja o članstvu Kosovske studentske unije u evropskoj asocijaciji SKONUS tumači kao „odbranu prava naših studenata i zaštitu njihovih interesa“. Savić, koji je inače student Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zamera kolegama iz KSU što su se na zasedanju u Izraelu deklarisali kao predstavnici svih studenata sa KIM. Na komentar novinarke Danasa da se i SKONUS u saopštenju predstavio na isti način, a njihovi članovi su, što se tiče teritorije Kosova, samo studenti sa severa, Savić odgovara:

– Naša institucija predstavlja sve studente sa svih akreditovanih univerziteta i fakulteta koji funkcionišu u okviru regulativa Republike Srbije. Kao takvi, ne pravimo distinkciju između studenata sa severa i juga već predstavljamo sve studente koji studiraju na našim univerzitetima u Srbiji. S druge strane, Studentska unija takozvanog Kosova navodi da predstavlja manjine a znamo da nije tako, jer smo ih na sednici pitali šta je sa našim studentima i rekli su da oni nisu uključeni – tvrdi Savić.

Iz Kosovske studentske unije kažu za Danas da su „duboko iznenađeni pristupom i izjavama SKONUS-a“.

– Mislili smo da nova generacija, naročito studenata, treba da razmišlja o evropskoj perspektivi mladih na Balkanu. Nadali smo se da će se srpski studenti distancirati od prethodne politike koji su propagirali srpski političari, a koja je dovela do ratova u četiri države bivše Jugoslavije – Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Nadali smo se da će mladi u Srbiji smisliti način kako da se izvine porodicama u tim državama za patnje koje su rezultat nekadašnje politike. Međutim, veoma smo razočarani i zabrinuti što je i danas glavna progresivna sila koja bi trebalo da bude apolitična, u ovom slučaju studenti, toliko politizovana i još uvek radi na podizanju barijera za saradnju – kažu u KSU.

Navode da je Kosovo svetski priznata nezavisna država i da je njena nezavisnost nepovratna.

– Verujemo da bi bilo mnogo bolje za budućnost Srbije da formalno prizna nezavisnost Kosova. Studenti u Srbiji bi trebalo da preuzmu vođstvo u ovom procesu – poručuju iz KSU, koji sebe vide kao jedinog legitimnog predstavnika 120.000 studenata nezavisne države Kosovo.

Dodaju da je Kosovska studentska unija formirana u okviru TEMPUS programa, sredstvima Evropske komisije, što je, kako kažu, znak da EU želi da ih podrži da postanu njen član.

– Podržavaju nas da uspostavimo mostove za saradnju i umesto da mrzimo jedni druge i da, kao nova generacija, razmišljamo o životu u boljoj budućnosti kao dobri susedi. KSU je pokazao dobru volju za saradnjom. Ovi napori daju rezultate, jer nisu orijentisani na mržnju i uspostavljanje prepreka za komunikaciju i saradnju. KSU će u bliskoj budućnosti biti član Evropske studentske unije, jer mislimo i radimo za budućnost – navode iz KSU.

Šta predviđa projekat?

Kosovsko Ministarstvo obrazovanja je samo jedan od partnera u TEMPUS projektu „Podrška internacionalizaciji sistema visokog obrazovanja Kosova kroz uspostavljanje Kosovske studentske unije“. Kako se navodi na sajtu tog projekta, među partnerima su Univerzitet Paris Lodron iz Salcburga, Univerzitet u Edinburgu, španski Univerzitet Alikante, Nacionalna unija studenata Škotske, kao i univerziteti u Prištini, Prizrenu i Peći. Cilj ovog projekta je podrška univerzitetu u postizanju ciljeva Bolonjskog procesa, strategije visokog obrazovanja Kosova, strategije Evropa 2020, kako bi se olakšala integracija Kosova u oblast evropskog visokog obrazovanja. Među posebnim zadacima projekta navodi se podrška članstvu Kosovske studentske unije u Evropskoj studentskoj uniji i olakšavanje međunarodne saradnje i umrežavanja KSU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari