Tačan broj stranaca u Banji Koviljači nije poznat, ali prema procenama MUP Srbije, van Centra za azil ih ima oko 250. Od toga je 150 tražilaca azila, dok su njih stotinak ilegalni imigranti – kaže za Danas načelnik policijske stanice u Loznici Radenko Petrović.


Spekulacije o broju ilegalnih imigranata izazvale su proteklih dana polemiku u medijima. Dok nevladin sektor navodi da ih trenutno ima šezdesetak, predsednik udruženja „Za Banju Koviljaču“ Vladimir Vulović tvrdi da ih ima i do nekoliko puta više.

– Ne treba licitirati sa njihovim brojem i izjavljivati da „se na ulici gotovo ne mogu videti, dok policije ima svuda“ – rekao je Vulović, aludirajući na izjavu Radoša Đurovića, izvršnog direktora NVO „Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila“. Đurović je za naš list izjavio kako je cifra o 2.500 imigranata u Banji Koviljači preuveličana, i da ih je u ovom mestu najviše bilo oko 800, a da ih sada nema ni 300. Prema njegovim rečima, ilegalnih imigranata je oko 60, a ostalo su tražioci azila smešteni u Centru ili u privatnom smeštaju. Đurović je rekao da se stranci gotovo ne mogu videti na ulici, dok policije ima svuda.

Podatak da je prisustvo policije pojačano u Banji Koviljači potvrdio je Danasu i načelnik policijske stanice u Loznici.

– Iako ne smatram da je potrebno toliko obezbeđenje, bolje je zbog prevencije i činjenice da su građani bili zabrinuti. Ima lokalnih policajaca, ali i pripadnika žandarmerije iz Beograda i Novog Sada – kaže Petrović. On dodaje da incidenata sa imigrantima u poslednje vreme nije bilo, kao i da je pojačana legitimacija stranaca i meštana Banje Koviljače koji daju smeštaj strancima, ali to ne prijavljuju.

– U ovoj godini smo podneli 34 prekršajne prijave i 15 krivičnih protiv osoba koje su ilegalno pružale smeštaj imigrantima. Prekršajne prijave su protiv onih koji su „krov nad glavom“ pružali osobama koje su tražile azil, dok su krivične podnošene protiv onih koji su u svojim stanovima smeštali ilegalne imigrante, odnosno osobe bez ikakvih papira i dokumenata – ukazuje Petrović, dodajući da je zaprećena kazna u ovim slučajevima od tri meseca do šest godina zatvora.

Objašnjavajući postupak nakon legitimacije stranaca u Banji Koviljači, naš sagovornik navodi da oni bez dokumenata treba da izjave da žele azil.

– Nakon toga prestaje naša nadležnost. Upućujemo ih u najbližu policijsku stanicu da zatraže dokument koji potvrđuje njihovu nameru. Oni su posle legitimacije dužni da se u roku od 72 sata jave Centru za azil – zaključuje Petrović.

Vulović: Zadovoljni odlukama Vlade

„Zadovoljni smo odlukom Vlade Srbije o izmeštanju Centra za azil iz Banje Koviljače, kao i aktivnošću policije i inspekcijskih službi i verujemo da problem sa imigrantima neće još dugo trajati, a da će u novom centru ti ljudi živeti u mnogo humanijim i adekvatnijim uslovima“, kaže Vladimir Vulović. On dodaje da se problem imigranata u Banji Koviljači postepeno rešava, da kratkoročne mere na njihovom izmeštanju daju rezultate, „a očekuje se da u kratkom vremenskom roku bude izmešten i Centar za azil iz tog mesta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari