Grupa od 28 radnika-invalida staropazovačke „Inex Diane“ iako ima pravosnažno sudsko rešenje da im preduzeće duguje plate i regrese, ne mogu da ga realizuju jer je stečaj okončan, a račun stečajne mase ugašen. Ostaje im jedino da tuže sopstvenu državu pred međunarodnim sudom u Strazburu i tako dođu do svog prava i pravde.

Grupa od 28 radnika-invalida staropazovačke „Inex Diane“ iako ima pravosnažno sudsko rešenje da im preduzeće duguje plate i regrese, ne mogu da ga realizuju jer je stečaj okončan, a račun stečajne mase ugašen. Ostaje im jedino da tuže sopstvenu državu pred međunarodnim sudom u Strazburu i tako dođu do svog prava i pravde. Ova priča traje godinama, a seže još u vreme kada su fabrike zapošljavale invalide kako bi od države za to dobile novac.
Trgovinski sud u Sremskoj Mitrovici još 21. juna 2006. godine doneo je presudu kojom je utvrđeno osnovano potraživanje 28 bivših radnika staropazovačke Fabrike tepiha „Inex Diane“ za isplatu minimalne zarade u iznosu od 28.275 dinara i isplatu regresa za godišnji odmor za 2002. godinu od 13.108 dinara. Ovom presudom je obavezana tadašnja stečajna masa ovog preduzeća da se sredstva isplate sa zakonskom zateznom kamatom koja se računa od 17. aprila 2003. godine, te utvrđena obaveza da se izvrši uplata poreza i doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje pomenutih radnika.

Pa, kakav je ovo država

– Kada smo tolike godine tražili pravdu, ne preostaje nam ništa do da tužimo sopstvenu državu. Ne možemo da prihvatimo obrazloženje da smo sami krivi za sve ovo što se desilo. Ispada da ništa ne znači presuda u našu korist kada ona u praksi ne može da se realizuje. Pa, kakva je to država – pita se Vasilka Babić.

Međutim, ispada da je njihova jedina „krivica“ što ih je bivše rukovodstvo Fabrike tepiha „Inex Diana“ fiktivno vodilo kao radnike preduzeća „Diana Des“ samo da bi od države na taj način dobijali dodatna sredstva na ime zapošljavanja invalida koji su stvarno radili i sva svoja prava ostvarivali u „Ineks Diani“. O tome ih naravno niko nije pitao, a kada je u fabrici otvoren stečaj, zaostale plate ovih radnika nisu prikazane među potraživanjima jer formalno nisu bili na spisku zaposlenih „Inex Diane“. Radnici kažu da ni do dan-danas nisu dobili svoje pare koje im pripadaju i da su ogorčeni jer ne mogu da ostvare sudsku presudu pošto im je iz istog Trgovinskog suda stiglo obaveštenje da su sami za sve krivi jer nisu po zakonu obavestili stečajno veće u predmetu „Inex Diane“ da su pokrenuli sudski spor radi dokazivanja osnovanosti svojih potraživanja.
Po rečima jedna od 28 oštećenih radnica, Vasiljke Babić iz Nove Pazove, neko ih je prosto izbrisao sa spiska poverilaca u stečaju „Ineks Diane“, postupka koji je lane okončan, a račun ugašen.
Potraživanja 28 radnika-invalida osporio je stečajni upravnik, pa je stečajno veće trećeg jula 2003. godine sve poverioce kojima je osporeno potraživanje, uputilo da u parničnom postupku dokažu osnovanost potraživanja.
– Za pomoć smo se obratili i Ministarstvu za rad koje nam je pomoglo i uputilo da prava ostvarimo preko Opštinskog sindikalnog veća koje je bilo naš zastupnik. Jer, reč je o invalidima i licima s posebnim potrebama koji nemaju ni znanje ni mogućnosti da se bore na sudu – kaže Vasiljka Babić i dodaje da je najgore po njih što je stečaj uveliko tekao pa je decembra 2004. godine „Inex Diana“ prodata na javnom nadmetanju Metals banci za 70.400.000 dinara. U aprilu 2005. godine sud usvaja predlog stečajnog upravnika da se dobijeni iznos podeli tako što će se iz stečajne mase izdvojiti 28.880.785 dinara za troškove postupka u kojima su i minimalne plate zaposlenih za vreme od prvog juna 2002. do 17.aprila 2003. godine i drugi troškovi, a 41.519.214 dinara isplati Metals banci kao razlučnom poveriocu koji je imao pravo odvojenog izmirenja pošto je imao hipoteku pre otvaranja stečaja. Posle toga slede žalbe poverilaca, Viši trgovinski sud u Beogradu ukida deo presude o namirenju Metals banke, decembra 2005. stečajno veće ponavlja svoju prethodnu odluku a po novim žalbama Viši trgovinski sud zatim u junu 2007. menja stav i prihvata rešenje stečjanog veća.
U Trgovinskom sudu u Sremskoj Mitrovici kažu da je predmet o stečaju „Inex Diane“ bio na rešavanju u Višem trgovinskom sudu kada su radnici podneli zahtev za isplatu po sudskom rešenju u njihovu korist.
Prema rečima portparolke Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici sudije Dragice Gačić-Petković nakon zaključenja stečajnog postupka nad stečajnom masom, jedan od poverilaca Vasiljka Babić obraćala se predsedniku Veća sa zahtevom vezanim za isplatu iz stečajne mase svog potraživanja po presudi. Predsednik veća je pismeno odgovorio upućujući poverioca na sadržinu člana 127. Zakona o prinudnom poravnanju, stečaju i lividaciji.
– Ovim članom predviđeno je da je poverilac koji je upućen na pokretanje parničnog postupka dužan, ako pokrene postupak, da o tome obavesti stečajno veće dostavljanjem podneska o tome i naznačenjem suda pred kojim je postupak pokrenut, ili dostavljanjem primerka tužbe uz podneti postupak. Poverilac koji prepusti da o pokretanju postupka obavesti stečajno veće, odgovoran je za štetu koju je time prouzrokovao – kaže sudija Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari