Svetska novinska asocijacija (WAN) i Forum svetskih urednika (WEF) uputili su protest Savetu za ljudska prava UN i njegovim državama članicama protiv Rezolucije koja opravdava cenzuru pod izgovorom da štiti religiozna osećanja. Rezolucija koja ima za cilj da odvrati „klevetu religije“ dokazuje da bi slobodu izražavanja „trebalo praktikovati s odgovornošću i da bi zbog toga mogla da bude predmet ograničenja koja određuje zakon“.

Svetska novinska asocijacija (WAN) i Forum svetskih urednika (WEF) uputili su protest Savetu za ljudska prava UN i njegovim državama članicama protiv Rezolucije koja opravdava cenzuru pod izgovorom da štiti religiozna osećanja. Rezolucija koja ima za cilj da odvrati „klevetu religije“ dokazuje da bi slobodu izražavanja „trebalo praktikovati s odgovornošću i da bi zbog toga mogla da bude predmet ograničenja koja određuje zakon“. Rezoluciju je predložio Pakistan i podržale su je brojne represivne vlade, nekoliko demokratskih država takođe su odobrile ovu rezoluciju (Meksiko, Filipini i Južna Afrika), a na glasanju su bili uzdržani Argentina, Brazil, Ekvador, Indija, Peru i Urugvaj.
„Ozbiljno smo zabrinuti da će ovu rezoluciju iskoristiti autoritarne vlade u gušenju slobode izražavanja na osnovu religijskih kleveta“, navodi se u poruci WAN i WEF upućenoj predsedniku Saveta za ljudska prava UN Luisu Alfonsu de Albi i predsednicima i ambasadorima zemalja koje su izglasale rezoluciju, ili su bile uzdržane na glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari