Podrška navijača rumunske reprezentacije Ratku Mladiću transparentom „Sloboda za Mladića“ tokom kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo protiv Bosne i Hercegovine ispisala je još jedan list u istoriji navijačke solidarnosti „bratskih“ zemalja. Ako se tome doda i transparent u Melburnu (doduše srpskih navijača) na prijateljskoj utakmici između Australije i Srbije, jasno je da solidarnost na tribinama, i kako navijači smatraju borba protiv nepravde ne priznaju granice.

Da odabir trenutka i meča nije slučajnost, kao ni u prethodnim slučajevima istovetnih poruka širom evropskih stadiona, svedoči činjenica da je upravo nedavno uhapšeni general osumnjičen za ratne zločine u BiH, da u Australiji ima puno iseljenika zbog ratnih zbivanja u SFRJ, te da je to trebalo da izazove najburniju reakciju.

Direktor Stadiona Partizana Aleksandar Stepanović, poučen dugogodišnjim iskustvom, ističe da svako unošenje „neadekvatnih“ transparenata znači da je neko u lancu kontrolne i odgovornosti popustio. On kaže da to može biti svesno, ili je neko uspeo da ga prošvercuje, što je manje verovatno jer je reč o velikim porukama. Stepanović napominje da se na sastanku uoči svakog meča dogovaraju svi aspekti utakmice, pa i unošenje transparenata. Njih navijači moraju da predaju na proveru nekoliko sati pre nego što kontradiverziona jedinica ne „zapečati“ stadion.

– Transparenti se predaju odgovornim licima na proveru i odobrenje i do dolaska na tribine oni više nisu u kontaktu sa navijačima. Ukoliko je reč o međunarodnoj utakmici trudimo se da delegatu prevedemo šta piše kako bi on to mogao da evidentira. On čak i sam tokom utakmice fotografiše poruke, za kasniju analizu. Sve ostalo neprimereno ulazi nekim drugim kanalima na tribine, ili neko iz kontrolnog lanca to prećutno dozvoli, najčešće neko na samom ulazu. Nije lako neopaženo prošvercovati ogromnu zastavu – objašnjava Stepanović. On dodaje da je problem daleko već kod unošenja baklji i sve popularnijih „topovskih udara“ koji su veličine pet centimetara.

Da je očigledno reč o nečijem namernom „zatvaranju očiju“ kod unošenja uvredljivih, političkih i nacionalističkih transparenata, kao i baklji, govori i činjenica da se od mirne publike oduzimaju upaljači i kovani novac, a da sa druge strane neko neopaženo unese velike predmete.

Sociolog sporta Dragan Koković smatra da je reakcija i podrška inostranih navijača Srbiji u borbi za rešavanje njenih problema plod potrebe „malog čoveka“ da iskaže svoj stav o nepravednom činu u svetu.

– Običan svet, pa i navijač, često prati dešavanja svuda u svetu i uvek je na strani zemlje kojoj je neko učinio nepravdu, ili nametnuo neku volju. Ovde je primetno i to da su na strani naših interesa navijači iz zemalja koje saosećaju sa Srbijom, što je samo još jednom potvrdilo nejedinstvo u međunarodnoj zajednici. Tako je i slučaj kada su u pitanju haški optuženici i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Navijači iz zemalja bliskih našem narodu prednjače jer ih dodatno zanimaju naši problemi. Tu je i tradicionalno prijateljstvo navijačkih grupa kao što je to između simpatizera Crvene zvezde i Olimpijakosa, odnosno Partizana i PAOK-a. Oni imaju neku vrstu dogovora da na utakmicama, pored svojih, skandiraju i parole značajne za taj drugi klub – ističe Koković.

On dodaje da FIFA i UEFA ne mogu da izađu na kraj sa ovom pojavom, iako su striktno naglasile da politici, a to ove teme jesu, nije mesto u sportu i na sportskim borilištima.

Podsetimo, u poslednje tri godine otkako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, podrška Srbiji za održanje teritorijalnog jedinstva stigla je sa brojnih stadiona širom Evrope. Navijači iz „bratski“ i Srbiji bliskih zemalja često su stajali i na stranu haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, što dok su bili na slobodi, što otkako su isporučeni u Holandiju. Navijači praške Sparte na meču domaćeg prvenstva protiv Mlade Boleslav 2008. su istakli transparent „Karadžiću, Mladiću, izdržite“. Transparent „Kosovo je Srbija“ istakli su i navijači grčkog Olimpijakosa na meču Lige šampiona protiv Čelsija, kao i sipmatizeri solunskog PAOK-a, slovačke Artmedije, Dinama iz Bukurešta, te mnogi pripadnici navijačkih grupa iz Rusije, Poljske i Španije.

Srbija bez sankcija UEFA zbog Mladića

Disciplinski organi UEFA neće se obazirati na transparent podrške Ratku Mladiću koji je osvanuo na tribinama stadiona u Melburnu tokom prijateljske utakmice između Australije i Srbije. Sa druge strane UEFA će 16. juna izreći kaznu Rumuniji za istovetan transparent na utakmici između te zemlje i BiH. Nedavno, disciplinska komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kaznila je banjalučki Borac i Slaviju iz Istočnog Sarajeva zbog podrške njihovih navijača Ratku Mladiću. Tako će novi prvak BiH morati da u kasu Saveza uplatiti 3.500 maraka, a Slavija 2.000 konvertibilnih novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari