Nepuna dva meseca od otvaranja kružnog toka kod Ušća, postavljaju se semafori (VIDEO)

  1. Uobičajena stvar za Milano. Na većim kružnim tokovima postoje i semafori u samom krugu. Funkcioniše odlično, nema gužve. Istu stvar bi trebalo uraditi i na Slaviji i Auto komandi. Pretpostavljam da je slična situacija i na novosadskom kružnom toku (onom „pametnom“). Kružni tokovi funkcionišu dobro samo tamo gde je protok vozila mali. Ko se sretao sa njima to dobro zna. Semafori su rešenje, znaju se pravila, a ne da svaki vozač procenjuje ko ima prednost.

  2. Sa Brankog mosta brzo i kontinuirani ulaze i idu uglavnom u bul. M. Pupina. Tako da iz bul N. Tesle tesko moze nesiguran vozac da udje sa 0 km/h. Smorio sam se pre par dan bas.

  3. Semafori na kružnim tokovima se postavljaju samo gde su veliki kružni tokovi. Tvoj predlog da se postave na Slaviji i Autokomande je glupost jer bi se ti e stvorile veće gužve. Problem kod Ušća je u tome što sa tri strane dolazi velika količina automobila pa oni koji dolaze iz Bulevara Nikole Tesle ne mogu da se uključe i onda na silu pokušavaju što dovodi do sudara. Sve to se znalo i pre izgradnje, ali struku niko ne konsultuje.

  4. @Sloba
    Pa sto su onda pravili kruzni tok?Zato sto se neko ugradio.Sve sto rade je tajna i kosta x3 od realne cene.Čist kriminal.

  5. Komentar Slobe sasvim korektan,realan.Guzve kod Ušća su bile i sa semaforima.Broj vozila se enormno povećao a Branoov most ostao isti,logično da su guzve u dvomilionskom gradu.Gužve i u Molanu i ulične poplave kod velikih kiša,ali u Srbiji je vazno biti antiprotivan,pa iakp ne misliš tako,vazno je biti „inn“,vazno je biti viđen……

  6. Pa imali smo semafore. Osim geometrijskog oblika, ne vidim nikakvu razliku između semafora na raskrsnici i semafora na kružnom toku. Broj ulaznih i izlaznih traka je isti, broj vozila isti. Ako neko bolje od mene reši ovaj rebus, nek mi javi. Nego imam jedno praktično pitanje: koliko para da spremimo?

  7. da li semafore postavljaju na ulazu u kružni tok ili na izlazu?????!!! Od ovih genitalaca ne bi me čudilo da ih postavljaju na izlazu iz kružnog toka!!!!!

  8. @Sloba – u Milanu ne razvaljuju grad kao ovde – cuvaju stare stvari i semafori su dodati mnooogo posle kruznog – kod nas je u pitanju klasican zajeb praznoglavaca

  9. Proputovao sam pola Evrope, nigde ne videh semafor kod kruznog toka niti pesacki prelaz.

Ostavite komentar


Društvo

Saobraćajni inženjer: Mogu li semafori uz kružni tok poboljšati protočnost saobraćaja kod Ušća? 8

Saobraćajni inženjer: Mogu li semafori uz kružni tok poboljšati protočnost saobraćaja kod Ušća?

Posle manje od dva meseca, od kada je pušten u rad kružni tok kod Ušća u Beogradu, nadležni na to mesto vraćaju semafore, tako da ćemo ubuduće imati i kružni tok i semafore. Saobraćajni inženjer Ivan Banković kaže da takva rešenja postoje u više evropskih zemalja, ali da ni vraćanje semafora neće poboljšati protočnost saobraćaja. Napominje da kada je ovaj kružni tok u pitanju, Beograđani kao da su deo eksperimenta sprovođenja nečijih ideja u delo.

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.