SPC: Nerazumna i neprihvatljiva odluka da se patrijarhu zabrani ulazak na Kosovo 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je „nerazumna i neprihvatljiva“ odluka vlasti u Prištini da se partijarhu SPC Porfiriju i episkopima zabrani odlazak u manastir Pećka Patrijaršija na Kosovu i Metohiji, dodajući da ona pokazuje tačnu sliku položaja srpske crkve i srpskog naroda na toj teritoriji.

U saopštenju SPC navodi se da je patrijarh Porfirije sa sedmoricom arhijereja trebalo da u popodnevnim časovima doputuje u sedište SPC, manastir Pećku Patrijarhiju, radi početka godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, ali da su ih na administrativnom prelazu Merdare zaustavili službenici „privremenih vlasti u Prištini“ i saopštili da im je zabranjen ulazak.

Patrijarh je apelovao na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa „flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda“, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

„Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, piše u saopštenju.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru, gde će Sveta arhijerejska Liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari