Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazovićje u Bijelom Polju predstavio program podrške za stimilisanje zapošljavanja u Crnoj Gori, koji se posebno odnosi na sjever.

Vlada je ovim Programom predložila modele i aktivnosti, koji se odnose na kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva, kao i podršku preduzetnicma u sektoru poljoprivrede, koje će realizovati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zavod za zapošljavanje, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeca i Fond za razvoj.

Zavod za zapošljavanje će, kako je objašnjeno, realizovati inovirani program za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori, za koji mogu konkurisati osobe sa evidencije nezaposlenih, mala preduzeća i preduzetnici. Odobreni kredit po novozaposlenom može iznositi do pet, odnosno maksimalnih 15 hiljada evra za one koji se odobravaju za otvaranje najviše tri radna mjesta. Grejs period je godinu, a krediti se vraćaju u polugodišnjim anuitetima.

Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru programa obezbjeđuje podršku početnicima u biznisu. Maksimalan iznos kredita je do 50 hiljada evra, rok otplate do osam godina, grejs period do dvije godine i godišnja kamatna stopa tri odsto.

Fond za razvoj će kreditnom linijom, usmjerenom na sve djelatnosti, izuzev trgovine i primarne poljoprivredne djelatnosti, podržati crnogorska preduzeća, naročito ona iz sjevernog regiona. Fond može da participira maksimalno do 50 odsto predračunske vrijednosti investicije. Kreditna linija Fonda podrazumijeva maksimalan iznos kredita do 200 hiljada evra, odnosno najviše 25 hiljada po zaposlenom, grejs period do dvije godine, rok otplate do četiri godine, i godišnjom kamatnom stopom od šest odsto.

Gradonačelnik Bijelog Polja, Tarzan Milošević, na prezentaciji programa „Posao za vas“ u Bijelom Polju, kazao je da je obaveza države da obezbjeđuje uslova koji će nerazvijena područja učiniti atraktivnim za ulaganja, privlačenje domaćeg i stranog kapitala i stručnog kadra, kao i zadržavanje radne snage.

-To se mora činiti kroz odobravanje poreskih olakšica, smanjenje doprinosa i ulaganja u manje razvijana područja. Takođe, treba ulagati u školstvo, zdravstvo, prosvjetu, istraživački razvoj, centar za kadrove, gradnju puteva, željeznica, aerodroma i elektrana. Terba raditi i na boljoj povezanosti između sjevera, centra i juga Crne Gore, kazao je Milošević.

Potpredsjednik crnogorske Vlade, Vujica Lazovićsmatra da se bez razvoja sjevera, ne može razvijati Crna Gora. Vlada, kako je najavio, namjerava da pospješi postojeće trendove u Bijelom Polju.

-Jedan od tih pozitivnih trendova je zaustavljanje migracije i činjenica da značajan broj mladih ostaje u Bijelom Polju, što je garancija dugoročnog života nekog grada. Bijelo Polje je opština u kojoj je učešće privatnih preduzeća u ukupnom broju oko 84 odsto, značajno iznad crnogorskog prosjeka. Ta privatna inicijativa je mnogo bolja, što potvrđuje da postoji duh preduzetništva, ocijenio je Lazović.

On je kazao da u Bijelom Polju postoji trend smanjenja nezaposlenosti, kao i da je poboljšana ekonomska struktura. Lazovićsmatra da su šanse Bijelog Polja u resursima kao što su kisjele i termalne vode, a u turističkom smislu Bjelsica i Đalovića pećina. Vlada je, kako tvrdi, spremna da finansijski, organizaciono i savjetodavno, preko Zavoda za zapošljavanje i fondova da podrži dobre ideje i projekte.

Više od 13 miliona evra

Na studijama Ekonomskog fakulteta u Bijelom Polju održano je predavanje na temu „Razvojni izazovi Crne Gore“, koje je studentima menadžmenta i prava održao potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović. Takođe, prezentovan je i projekat „Šansa mladim menadžerima“, koji je studentima predstavio direktor Direkcije za mala i srednja preduzeća Zoran Vukčević. Vukčevićje kazao da je u okviru projekta „Posao za vas“ u Direkciju do sada došlo osam projekata iz oblasti turizma, poljoprivrede, prerade i sada su ti projekti u proceduri odobravanja kredita. Vukčevićje dodao da se pojavilo dosta početnika u biznisu, što je dodatni impuls da pored postojećih postoji i nova garnitura mladih preduzetnika, koji će uspjeti da naprave dobar biznis. On navodi da u okviru 18 projekata koji su odobreni, iz Bijelog Polja su, za sada, samo dva. „Dobili smo osam novih zahtjeva koji će biti procesuirani u sljedeći ponedjeljak, naglasio je Vukčević. On podsjeća da je ukupno za ovaj projekat opredijeljeno nešto više od 13 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari