Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za Danas da je sa predsednikom Haškog tribunala Patrikom Robinsonom razgovarao o aktuelnim procesima, regionalnoj saradnji, ali i o potragama za preostalim haškim beguncima – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Da li ste Robinsonu dali bilo kakvu procenu do kada bi se haški begunci – Ratko Mladić i Goran Hadžić mogli naći u Hagu? Da li se to može očekivati pre završetka rada Tribunala 1. januara 2010?

Razgovarali smo o potragama za preostalim haškim optužnicama. Nismo želeli da dajemo bilo kakvu procenu o datumima. Nadam se da smo uverili Robinsona da Srbija čini sve kako bi se Mladić i Hadžić u što kraćem vremenskom roku našli u Hagu. Više puta sam tokom razgovora istakao da je Srbiji najviše u interesu da se oni nađu u Tribunalu.

Ukoliko Mladić i Hadžić ne budu u Tribunalu do kraja njegovog rada, da li ste razgovarali o mogućnosti da im se sudi u Srbiji na osnovu optužnice Tribunala?

Nije razgovarano o tome. A mislim i da to nije realno.

Kako ocenjujete razgovore sa Patrikom Robinsonom?

To je bio razgovor dva profesionalca. Iako je on sudija, a ja tužilac, bavimo se istim temama. Predstavili smo mu rezultate našeg dugogodišnjeg rada u procesuiranju ratnih zločina, razmenili smo iskustva i zato i mislim da je postignut najviši stepen razumevanja. Takođe, razgovarali smo i o problemima sa kojima se susrećemo i mogućnostima da se oni prevaziđu. Najviše smo razgovarali o aktuelnim procesima i regionalnoj saradnji, kao i o problemima na putu ka ostvarenju pravde za žrtve.

Da li će Robinson pružiti podršku Srbiji da osuđenici sa srpskim državljanstvom služe kazne u srpskim zatvorima? Kad se može očekivati takva odluka?

Sudija Robinson je veoma zainteresovan da se pitanje služenja kazni u matičnim državama otvori. Posebno je bio zainteresovan za dosadašnju realizaciju Sporazuma između Srbije i Hrvatske, kojim se reguliše služenje kazni u srpskim zatvorima osuđenih Srba u Hrvatskoj. To je dobar primer. Postoje objektivni, i pravni i politički problemi, koji se mogu, po mojoj oceni, prevazići. Politički ambijent u regionu treba da zadovolji uslove Tribunala. Naime, nameće se pitanje da li su države u regionu politički zrele da spreče bilo kakav vid privilegovanja osuđenika. Između ostalog, potrebne su promene u Statutu Haškog tribunala, jer se njime ne predviđa mogućnost da osuđenici služe kazne u državama bivše Jugoslavije.

Mladić i Hadžić mrlja na odnosima

Beograd – Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je juče da i pored pozitivnih pomaka u saradnji Srbije sa tim sudom ostaje mrlja na odnosima zbog preostala dva optuženika na slobodi, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

– Od vitalnog značaja je da se ta mrlja otkloni tako što će ta dva begunca biti uhapšena i izručena Tribunalu – rekao je Robinson novinarima u Specijalnom sudu posle razgovora sa predsednikom Okružnog suda Sinišom Važićem.

Malović: Spremni za haške osuđenike

Beograd – Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče da je predsednika Haškog tribunala Patrika Robinsona obavestila da postoje tehničke mogućnosti da lica koja su osuđena pred tim Tribunalom izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji.

– Obavestila sam ga da raspolažemo tehničkim mogućnostima za prijem osuđenih lica, a tome će još doprineti i usvajanje pravosudnih zakona koji se već nalaze pred poslanicima u skupštini – rekla je Malovićeva. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari