Jučerašnji masovni posmrtni ispraćaj najvišeg disidentskog sveštenika u zemlji pretvorio se u veliki antivladin protest tokom kojeg su se čuli uzvici „Smrt diktatoru“ i slogani podrške opoziciji.

 Prema navodima svedoka, snage bezbednosti napravile su obruč oko iranskog svetskog grada Koma gde se okupilo desetine hiljada ožalošćenih građana na obredu sahrane ajatolaha Hoseina Alija Montazerija, koji je preminuo u nedelju u 87. godini. Na jednom opozicionom veb sajtu navodi se da je do okršaja između snaga bezbednosti i građana najpre došlo ispred Montazerijevog doma. Snage bezbednosti iritirane antivladinim sloganima nasrnule su na demonstrante, koji su uzvratili bacanjem kamenica. Iranske vlasti zabranile su stranim medijima da pokrivaju ceo događaj.

Montazerijeva smrt dovela je iranske vlasti u težak položaj, pre svega jer su u obavezi da odaju počast jednom od glavnih ljudi islamske revolucije 1979. i svojevremenom nasledniku ajatolaha Ruholaha Homeinija. Zvaničnici već strahuju da bi Montazerijev spomenik u budućnosti ceo događaj mogao da postane nova tačka za opoziciona okupljanja. Ajatolah se povukao iz sveštenskog vođstva 1980-ih tvrdeći da je vladajuće sveštenstvo narušilo ideale revolucije preuzimanjem apsolutne vlasti umesto da služe kao savetnici političkih lidera. Od tada je žestoki kritičar vrhovnog lidera ajatolaha Alija Homneija, a junsko postizborno nasilje nazvao je delom diktature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari