Dva vezana poraza (Cedevita, Nižnji Novogorod) negde su i očekivani s obzirom na činjenicu da su crveno-beli odigrali najveći broj mečeva u odnosu na sve konkurente na Jadranu. Zvezda se već izvesno vreme bori sa oscilacijama u igri, koje su više nego očigledne. Na pojedinim mečevima, kao recimo protiv Bilbaa u Baskiji, izabranici Dejana Radonjića uspeli su da se iskobeljaju, ali su danak platili na poslednja dva duela.


Očigledno je da umor ozbiljno sputava igrače. I sami košarkaši naveli su u neformalnim razgovorima da posle Cedevite nisu mogli da stoje na nogama, a samo dva dana kasnije morali su na megdan više nego raspoloženim igračima Nižnjeg Novgoroda. Svima u stručnom štabu najveći izazov zapravo i predstavlja pronalaženje najbolje kombinacije treninga i aktivnog odmora. Sužena rotacija još više otežava nastojanje Radonjića da momke rastereti, jer sa svega devet igrača jednostavno nema mnogo izbora. Na redu je nedeljni večiti derbi sa Partizanom pred domaćom publikom nakon kojeg bi situacija na tabeli ABA lige mogla da bude jasnija. Nelson, Dženkins i Katić podnose najveće opterećenje. Iako ni crno-beli nisu u boljoj situaciji, utisak je da je surov raspored u Kupu previše istrošio Simonovića i saigrače.

– Ne bih se bavio taktikom Novgoroda i njihovim odlukama da mene puste da šutiram. Izgubili smo dva vezana meča, što sigurno nije prijatno, ali nećemo kukati. Izanaliziraćemo utakmicu sa Rusima i nastavljamo dalje. Očekuju nas veoma teške utakmice u nastavku prvenstva – bio je kratak Marko Simonović.

Zvezda trenutno ima najmanju produkciju sa mesta četvorke. Dragićević nikako ne uspeva da se nametne u ofanzivnom aspektu. Previše greši u gotovo svim segmentima igre. Dosta oscilira, najviše u šutu, koji mu je nekada bio zaštitni znak. Ulaz mu je vrlo problematičan, dok u defanzivi loše rotira, naročito sa strane pomoći. Radenović takođe pruža prosečne partije, s obzirom na iskustvo i znanje. Simonović na krilu zavisi od forme Nelsona i Dženkinsa. Pod pritiskom, tačnije preko ruke, ne može „okean da pogodi“, a šut iz driblinga za njega je misaona imenica. Blažič je sasvim solidan, dok je Lazić u napadu ispod svakog proseka. Iz priloženog je jasno da Zvezda snagu crpi iz agresivne odbrane i individualnih učinaka Nelsona, Dženkinsa, Blažiča i Katića. Da li će to biti dovoljno za berićetan kraj sezone teško je predvideti, ali je jasno da je pojačanje u spoljnoj liniji od nasušne važnosti.

Evroligaši na putu do polufinala

Da bi se domogla polufinala Evrokupa, Zvezda će u dvomeču morati da izbaci Lijetuvos, koji je u dva navrata ove sezone pobedila u Evroligi, a zatim da bude bolja od Nantera ili Budivelnika. Potencijalni rival u polufinalu mogao bi da bude Uniks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari