Britansko ministarstvo odbrane suočilo se sa žestokim kritikama zbog toga što je odobrilo marincima, koji su dve nedelje bili zarobljeni u Iranu, da prodaju svoju priču medijima. Ministarstvo je u subotu podiglo zabranu, koja inače važi za njegovo aktivno osoblje, na prodaju priče medijima zbog ogromnog interesovanja javnosti.

Britansko ministarstvo odbrane suočilo se sa žestokim kritikama zbog toga što je odobrilo marincima, koji su dve nedelje bili zarobljeni u Iranu, da prodaju svoju priču medijima. Ministarstvo je u subotu podiglo zabranu, koja inače važi za njegovo aktivno osoblje, na prodaju priče medijima zbog ogromnog interesovanja javnosti. Ministarstvo je neuobičajen potez o ukidanju zabrane na zaključivanje finansijskih ugovora s medijima svom aktivnom osoblju obrazložilo „izuzetnim“ uslovima.

Iranska televizija emitovala nove snimke

Teheran – Iranska državna televizija prikazala je još dva video snimka britanskih vojnika koji su prošle sedmice oslobođeni pošto su 23. marta zarobljeni zbog navodnog ulaska u teritorijalne vode Irana. Iako se ne zna koji je razlog objavljivanja tih snimaka sada, državna satelitska televizija Al Alam objavila je snimke na kojima se vide britanski vojnici kako igraju šah i stoni tenis. Na drugom snimku vide se britanski vojnici kako gledaju fudbal na televiziji dok ručaju za stolom na kojem se nalazi vaza s cvećem.

Oba snimka emitovana su bez tona. Snimci su objavljeni samo dva dana pošto su oslobođeni britanski vojnici izjavili da su s povezom preko očiju bili smešteni u hladnim zatvorskim ćelijama i da su sve vreme bili izloženi psihičkom maltretiranju. Vojnici su tvrdili da im je sve vreme prećeno da će provesti sedam godina u zatvoru ukoliko ne priznaju da su upali u iranske teritorijalne vode. Iranski zvaničnici su juče i prekjuče odbacili takve tvrdnje, nazivajući ih propagandom.

„U izuzetnim uslovima, kao što je dodela Viktorijinog krsta, najvišeg odličja britanske vojske, ili događaja poput ovih koji su se dogodili proteklih dana, odobrenje mogu da daju Ministarstvo odbrane i oficiri komande“, rekla je predstavnica Ministarstva. Prema njenim rečima mediji su veoma zainteresovani za otkup ispovesti marinaca, ali nije mogla da potvrdi da li su neki ugovori već sklopljeni.
Neki popularni britanski listovi plaćaju velike sume za zanimljive priče koje znatno povećavaju tiraž. Prema pisanju Sandej tajmsa jedina žena među zarobljenima, majka i supruga Fej Tarni (26), mogla bi da dobije 150.000 funti (300.000 dolara) za ugovore s novinama i jednom radio stanicom. Predstavnica Ministarstva odbrane je navela da će 15 marinaca moći da zadrže novac od ugovora.
Marinci koji su zarobljeni 23. marta prošlog četvrtka su se vratili u Veliku Britaniju. Iran tvrdi da ih je zarobio dok su se ilegalno nalazili u teritorijalnim vodama te zemlje, što Britanija negira navodeći da su marinci bili u vodama Iraka. Neki od marinaca i mornara, posebno Fej Tarni, postali su poznati jer ih je iranska televizija često prikazivala dok su bili u zarobljeništvu. Kada su se vratili u Britaniju marinci i mornari su ispričali da su bili vezani, imali povez preko očiju, da su bili izolovani i da im je rečeno da bi mogli da budu osuđeni na po sedam godina zatvora.
Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova Vilijam Hejg ocenio je da bi odobrenje marincima da prodaju priču medijima ugrozilo dostojanstvo oružanih snaga zemlje. Oružane snage bi, kako je rekao, postepeno izgubile i na reputaciji ako bi, čim dođe do neke teške situacije, vojno osoblje odmah prodavalo priču. „Postoje neverovatni činovi herojstva, svake nedelje, svakog dana u operacijama u Avganistanu i Iraku, a o tome se ne piše“, rekao je Hejg Skaj njuzu. Pukovnik Bob Stjuart, bivši komandant britanskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini, rekao je za BBC da je odluka da se dozvoli objavljivanje priča mornara „bez presedana“. O njihovom zarobljavanju je rekao da je „teško da je to jedan od slavnijih momenata u istoriji Kraljevske mornarice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari