– Nesporazumi Društva za zaštitu životinja „Lunja“ i Javnog komunalnog preduzeća „Naš dom“ u Loznici o korišćenju azila za napuštene pse mogli bi da prekinu započeto udomljavanje životinja u Austriju.


Akcija je pokrenuta u januaru, saradnjom lozničkog društva i Društva za zaštitu životinja „Atin“ u Beču, preko kojeg su u tri navrata udomljena 42 psa iz azila, kojim gazduje JKP „Naš dom“. Poslednji put je to urađeno 9. aprila, kada su ljubitelji životinja iz Beča preuzeli 15 napuštenih pasa, kao i obavezu plaćanja troškova transporta, koji iznose 100 evra po jednoj životinji.

Predsednica društva „Lunja“ Rada Živanović, nezadovoljna saradnjom sa preduzećem „Naš dom“, upozorila je da bi moglo doći do prekida akcije udomljavanja pasa. „Našim volonterima zabranjen je bilo kakav kontakt sa psima iz azila, što će se loše odraziti na njihovu socijalizaciju, jer su naviknuti na druženje sa ljudima. Onemogućeni smo i da damo opis i ocenu njihovog karaktera, što je jedini uslov koji postavljaju budući vlasnici pasa u Austriji“, navodi Rada Živanović u pisanoj izjavi. Ona je pozvala predstavnike gradske vlasti da se uključe u rešavanje problema i najavila da će, ukoliko problem ne bude rešen do sledećeg transporta zakazanog za mesec dana, saradnju preusmeriti u neki drugi grad u Srbiji.

Zamenica direktora „Našeg doma“ Danica Đuric rekla je, međutim, da ne postoji nikakva zabrana posete azila članovima društva „Lunja“. Ona je kazala da je pravilnikom o radu azila predviđeno da članovi društva mogu svakog radnog dana provesti po dva sata u tom objektu. – Ne vidim zašto bi njima smetalo da posećuju azil i da pomažu u vreme kada su tamo naši radnici i veterinar. Smatram da nema mesta konfliktima, jer to nikome nije u interesu – rekla je Danica Đurić. Dodala je da prilikom poslednjeg transporta predstavnici bečkog društva „Atin nisu pokazali da će bilo čime uslovljavati dalju saradnju. Austrijanci su u januaru, prilikom prvog dolaska, obećali da će ove godine udomiti 100 pasa i izrazili spremnost da akciju nastave i iduće godine.

Udomljavanje pasa je jedan od humanih načina da se ublaži problem pasa lutalica, poslednjih godina veoma prisutan u Loznici. Gradska uprava otvorila je azil u januaru prošle godine, ali i pored toga, brojnost i agresivnost pasa na ulici brine građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari