U manastiru Vraćešnica kod Gornjeg Milanovca nestale su mošti Svetog velikomučenika Đorđa, neprocenjive vrednosti, izjavila je agenciji FONET dežurna monahinja. Nestanak moštiju iz ovog manastira prvi je primetio u nedelju, tokom služenja liturgije, parohijski sveštenik Vladimir Voštić.

U manastiru Vraćešnica kod Gornjeg Milanovca nestale su mošti Svetog velikomučenika Đorđa, neprocenjive vrednosti, izjavila je agenciji FONET dežurna monahinja. Nestanak moštiju iz ovog manastira prvi je primetio u nedelju, tokom služenja liturgije, parohijski sveštenik Vladimir Voštić. Dežurna sestra manstira kaže da je slučaj odmah prijavljen vladici i policiji. Mošti su se nalazile na prestolu Svetog Đorđa u srebrnom kovčegu veličine 10 sa15 centimetara. Pored moštiju u oltarskom prostoru, koje su u manastir donete 1961. godine, nalazile se i druge dragocenosti, ali nijedna od njih nije nestala.
Manastir Vraćešnica sagrađen je 1431. godine. Sagradio ga je Radič Postupović, sin vojvode Milutina Gružanskog, koji je obećao da će na tom mestu sagraditi svetinju, ukoliko se vrati živ iz Kosovskog boja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari