U ovom trenutku još uvek nije poznato koliku je štetu pretrpela Elektroprivreda Srbije usled katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju, ali je formirana komisija za procenu koja će sa konkretnim ciframa izaći u javnost u dogledno vreme, rečeno je Danasu.


Za sada je sigurno to da je reč o velikim iznosima, što se može proceniti na osnovu podatka da je samo šteta načinjena u Rudarskom basenu „Kolubara“ veća od 100 miliona evra. Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a, naglasio je da je zbog poplava povećan i uvoz struje koji će takođe ući u kompletan bilans štete koju je pretrpela kompanija. Od uvođenja vanredne situacije do 23. maja EPS je van tržišta Srbije nabavio 84,4 miliona kilovat-sati, što je koštalo 3,4 miliona evra, a preliminarne procene ukazuju da bi nabavka nedostajućih količina trebalo da dostigne pet miliona evra. Prema Obradovićevim rečima, povećani uvoz struje za vreme poplava i dalje je u okviru predviđenog plana poslovanja EPS-a, ali bi uvoz bio manji da ih nije bilo.

– Elektroprivreda Srbije je uspela da održi stabilnost energetskog sistema u veoma teškim uslovima nezapamćenih poplava, a električnu energiju nisu imali samo oni potrošači na mestima gde zbog poplave fizički nije bilo moguće da postrojenja rade. Ta stabilnost je postignuta zahvaljujući izuzetnom danonoćnom angažovanju svih zaposlenih u EPS-u i TENT-u, koji su konstantno radili i tokom opasnosti od prelivanja vode. EPS je napravio program pomoći najugroženijim radnicima u svim privrednim društvima, a prioritet je podizanje proizvodnje uglja u „Kolubari“ – ističe Obradović.

U Termoelektani „Nikola Tesla A“ ponovo radi blok A1, a osposobljena je i „žila kucavica“ u snabdevanju blokova Termoelektrane „Kostolac A“, transporter UZ, koji je bujicom bio potopljen, a stabilizovano je i snabdevanje dva agregata u TE „Kostolac A“, koji su i prethodno radili maksimalnim kapacitetima jer su na deponiji imali dovoljno uglja. Radi sigurnosti „Autotransport“ je dnevno kamionima prevozio i do 3.900 tona uglja. Od početka poplava kop „Drmno“ u gotovo nemogućim uslovima nije zaustavljao proizvodnju uglja, a nije bilo ni zastoja u proizvodnji električne energije.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da iako je EPS pretrpeo veliku štetu ne treba očekivati nestašice i redukcije električne energije u Srbiji u narednom periodu.

– Uveren sam da će biti dovoljno struje, iako je jasno da je EPS pretrpeo veliku štetu, ne samo zato što su kopovi uglja bili poplavljeni već i zato što TENT jedno vreme nije radio. Kada elektrana ne radi, a pogotovo kada je reč o tako velikoj termolektrani, EPS trpi gubitke. Međutim, proizvodnja je ponovo uspostavljena i može se konstatovati da su u ovom trenutku EPS i elektroenergetski sistem Srbije potpuno stabilni i ne treba očekivati bilo kakve probleme – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari