Nestorović (Ekološki ustanak): Vlast neće komisiju o nestanku narodne inicijative o litijumu 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović je večeras odbacila tvrdnje da je kriva što se na dnevnom redu Parlamenta, 7. oktobra neće naći i zahtev opozicije da se formira komisija, koja bi utvrdila gde je nestala narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma.

Ta narodna inicijativa koju je potpisalo više od 38.000 građana predata je parlamentu 18. maja 2022. ali još uvek se pouzdano ne zna gde se nalazi.

Ona je za televiziju Insajder ponovila da je ranije danas na kolegijumu Narodne skupštine postignut dogovor da se u ponedeljak 7.oktobra, održi sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o opozicionom predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

Predsednik poslaničke grupe vladajuće koalicije Milenko Jovanov je tokom dana rekao da neće podržati taj predlog (o komisiji) jer nije podnet na vreme, dok Nestorović tvrdi da to apsolutno nije tačno, piše na sajtu te tevizije.

„Spekulisalo se o tome da sam ja navodno zaboravila da stavim i drugu tačku dnevnog reda. Postignut je bio dogovor da se to uradi kao dopuna dnevnog reda“, kazala je Nestorović.

Kako je navela, prosto, njen deo posla je bio da uradi zakon i da preda zahtev za sazivanje sednice u pogledu predloga zakona „a sada je urađena i ta dopuna“.

„Pa, naravno da oni neće to podržati s obzirom da su, samim nestankom potpisa i samim nestankom inicijative, SNS i vladajuća koalicija počinili krivično delo“, kazala je.

Rekla je da je to nešto što je Ustavom predviđeno kao ustavna kategorija, te zapitala da, „kada nestane volja građana u instituciji koja se bavi zakonodavstvom, šta drugo možemo da kažemo?“

„Zašto bi podržali da se tako nešto nađe“, kazala je Nestorović.

Upitana da li očekuje da za predlog opozicionog zakona da glasa i neko iz redova vlasti, budući da se stalno pominje kako među njima ima onih koji su protiv projekta „Jadar“, Nestorović je rekla da bi volela da se tako nešto desi, „jer bi time potvrdili da im je stalo do građana“.

„Poznavajući prilike u skupštini i ponašanje političara u okviru vladajuće stranke i koalicije, ne očekujem da bi se bilo ko usudio da glasa za ovaj predlog zakona“, kazala je.

Rekla je i da „ne veruje da bi bilo ko od tih političara bio spreman da snosi bilo kakve sankcije“ za, kako je navela, „neposlušnost jednom jedinom vođi“.

Kazala je da će kao ovlašćeni predlagač, koji će u skupštini predstaviti ovaj predlog zakona, svoje izlaganje uputiti građanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari